Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Klijentelizam – Lika: Na 100 zaposlenih u realnom sektoru čak 75 na proračunu

11. Siječanj 2018.

U Ličko-senjskoj županiji na 100 zaposlenih u realnom sektoru dolazi čak 75 na državnom i lokalnim proračunima. Kad u proračunski sektor ‘prebacimo‘ oko tisuću zaposlenih u NP-u Plitvička jezera, dobivamo još dramatičniji koeficijent klijentelizma. Zato je župan Milinović toliko zainteresiran za kadroviranje u najmoćnijoj županijskoj instituciji, piše Sergej Abramov.

Intervju:  Sunčana Roksandić Vidlička

Isti novinar razgovarao je sa specijalisticom za gospodarska kaznena djela koja ističe da menadžer može biti kazneno gonjen makar glasovao protiv štetne odluke.

Poticanje ulaganja – Zakonske izmjene pogoduju najmanjim i IT tvrtkama

Matilda Bačelić piše da je iz Vlade novom politikom poticanja ulaganja odaslan signal da razumiju gdje se najbrže zapošljava. No važnije su lakoća i jednostavnost poslovanja, kao i stabilnost – od poreza do pravne sigurnosti.

>>>Miodrag Šajatović – Domaće vs. strano: Nije sramota izgubiti, sramota je ne boriti se!

Data protection officer - Traži se vojska supermena za zaštitu podataka

Ista novinarka donosi priču o tome da bi na najvrućem radnom mjestu današnjice - službenika za zaštitu podataka ili, kraće, DPO-a trebao bi biti zaposlen pravnik i informatičar u jednoj osobi. Prema Uredbi o zaštiti osobnih podataka koja se primjenjuje od 25. svibnja, DPO je dobio jednu od najvažnijih uloga u kompaniji. Neće ga više morati angažirati samo tvrtke s više od 20 zaposlenih, nego i mnoge male, ovisno kako obrađuju podatke.

Šoping-centri i tornjevi – Tko su vladari poslovnih nekretnina

Tržište se nakon izlaska iz recesije dinamizira. Traže se trgovački lokali u šoping-centrima te najmanji i najveći uredi ‘A klase‘ – do 150 i veći od 500 kvadrata. Mjesečni najam stoji 12 do 16 eura po kvadratu, a cijene najma rast će jer poduzetnici unajmljuju sve više poslovnih prostora pa investitori po Zagrebu svijećom traže lokacije za nove tornjeve, otkrivaju Edis Felić i Maja Brkljač.

Lifestyle proizvodi -  Stil života postao zlatni  rudnik svake industrije

Gotovo da nema industrije koja nema neku svoju lifestyle inačicu, proizvod ili uslugu koji utjelovljuju interese, stajališta i mišljenja neke skupine. Lifestyle brendovi nastoje inspirirati, voditi i motivirati ljude te pridonositi njihovom životnom stilu. Sklonost tržišta da se na njih pretjerano troši, pripisuje se većoj osviještenosti kupaca, piše Željka Laslavić.

>>>Novi broji Lidera: Brend Vip uskoro odlazi u povijest, zamijenit će ga brend A1

Ekonomske škole - Mlađi ekonomisti bježe od generacijskog udruživanja zbog straha za karijeru

Vanja Figenwald otkriva da pripadnici nekadašnje Ekonomije moderne, mahom liberali, danas su ključni u ekonomskom životu. Utjecajni su i stari pripadnici Hrvatskog društva ekonomista, skloniji etatizmu. Mlađi su bliski ‘modernistima‘ prema stajalištima, ali ne i prema entuzijazmu za osnivanje generacijske udruge.

Osim toga, pročitajte i kojom se direktivom na sudu možete izboriti za oslobađenje od PDV-a, što sve donosi nova odluka o minimalcu i lijeku razvijenom u Sparkovim laboratorijima koji vraća vid slijepima.

Ove i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

24. travanj 2024 18:44