Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Koga zovemo srednjom klasom, tko sve ovisi o državnoj potrošnji i što se događa u Radniku

04. Srpanj 2019.

Novi broj poslovnog tjednika Lider, u svom prvom srpanjskom izdanju donosi temu tjedna u kojoj naša novinarka Ksenija Puškarić piše o životnom standardu Hrvata. Tko pripada srednjoj klasi a tko nižoj? Jesu li dvije plaće u obitelji dovoljne da se proglasite srednjom klasom ili vam još nešto nedostaje, pročitajte u novoj temi tjedna.

MAKROEKONOMIJA Nepravedna raspodjela

Tko sve ovisi o državnoj potrošnji? Znamo da je Hrvatska jedna od najslabije razvijenih zemalja u EU, a ima rashode poput onih najrazvijenijih. No, to ne bi bio toliki problem da je potrošnja usmjerena na sektore koji osiguravaju dugoročan rast. Gospodarstvo je primjerice tu najpogođenije jer se od njega uzima, a najmanje mu se vraća. Zašto je tome tako i može li se što promijeniti istražila je Gordana Gelenčer.

KOMPANIJA Radnik Grupa

Premda joj ime zvuči ‘socijalistički‘, pa je mnogi percipiraju kao nekakav jedva preživjeli ostatak iz prošlih vremena, građevinska tvrtka Radnik iz Križevaca tehnološki je jedna od najopremljenijih u sektoru visokogradnje u Hrvatskoj, a kontinuirani rast poslovnih prihoda doveo ju je među pet najvećih građevinskih tvrtki. Što se imena tiče, za Radnik važi ona latinska ‘nomen est omen‘. Budućnost Radnika je u radu, a što se još krije u ovoj kompaniji otkriva Kata Pranić.

RAZGOVOR Domagoj Bračić, direktor tvrtke PIP

Tvrtka PIP već 30 godina radi na pčelinjim proizvodima. Što se promijenilo tijekom svih tih godina, kakvo je stanje na tržištu, izvoze li što naši pčelari i kakve se inovacije smišljaju kako bi se najbolji izdvojili od konkurencije saznao je novinar Edis Felić.

FELJTON Gene Yoon

Iako vam na prvu ime Yoon-Soon ili Gene Yoon vjerojatno ne znači ništa, iza njega se krije korejski poduzetnik uspio je spasiti posrnuli ‘old school‘ sportski brend Filu i vratiti je na puteve stare slave. Brend koji svoje korijene vuče iz davne 1911. godine, bio je na koljenima kada ga je Yoon prije 13 godina preuzeo, a od početka 2018. godine, dionice Fila Koreje su narasle čak 400 posto. Kako je ovaj korejac spasio Filu piše Valentina Starčević.

TEHNOPOLIS Saga o postanku života

Nema još čvrstih dokaza da se sav složeni život na kugli zemaljskoj razvio iz mikroba kakav je pronađen na dnu Atlantskog oceana između Norveške i Grenlanda, ali zahvaljujući razvoju tehnologije sekvenciranja gena i metagenomici nove spoznaje upućuju na to da bi se knjige iz biologije mogli pisati iznova ili barem prepravljati. Hoće li se to zaista i dogoditi saznao je Aleksandar Tešić.

19. travanj 2024 13:51