Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Opasna igra - Agrokorovi domaći dobavljači dižu cijene, stranci ih spuštaju

22. Ožujak 2018.

Dio prehrambene industrije pokušava višim cijenama nadoknaditi ono što je izgubljeno u poslovanju s Agrokorom. Istodobno su trgovci primijetili da strane proizvode poznatih brendova dobivaju nikad jeftinije. Idealni uvjeti za urušavanje domaće proizvodnje hrane i dodatno ubrzavanje rasta uvoza, otkriva Manuela Tašler.

Juneća afera: Romićevo cijepljenje uništilo izvoz u Tursku od 650 milijuna kuna na godinu

Pregovori o velikom poslu s Turskom bili su u završnoj fazi kad je Hrvatska navrat-nanos donijela odluku o cijepljenju goveda protiv bolesti kvrgave kože koja se pojavila u Bugarskoj i Srbiji. Zbog toga je zabranjen izvoz goveda iz Hrvatske. Rumunjska i Mađarska nisu se odlučile na cijepljenje i izvoze 70 posto uzgojenih grla, piše Edis Felić.

Andrija Čolak: Prema Pomfrit-indeksu Hrvatska je bez turizma razvijena kao Vijetnam

Sa suvlasnikom brenda Surf‘n‘Fries Andrijom Čolakom Segej Abramov razgovarao je o finesama franšiziranja, razlikama između Hrvatske i drugih tržišta na kojima je S‘n‘F prisutan te budućim planovima.

>>>Novi broj Lidera: Juneća afera – Romićevo cijepljenje uništilo izvoz u Tursku od 650 milijuna kuna

Prijevoz tereta: HŽ Cargo gubi tržište od privatnika, PPD Transport puše mu za vrat

Liberalizacijom tržišta privatni prijevoznici povećali su željeznički transport, velikim dijelom na stranim prugama. Iako gubi udjel na tržištu, čak je i državni HŽ Cargo povećao količinu prevezene robe, proučio je situaciju  Segej Abramov.

Regije: Izdvajanjem Zagreba istok i sjever Hrvatske dobivat će više novca iz EU

Zagreb je prešao prag od 800.000 stanovnika, što je minimum za dobivanje statusa statističke regije. Da bi nova podjela Hrvatske – koja posebno pogoduje najnerazvijenijoj Slavoniji – mogla zaživjeti od 2023., proceduru treba pokrenuti najkasnije u srpnju, analizira Vanja Figenwald.

Uvoz radnika: Skup, kompliciran, ali prijeko potreban

Dozvole za tristo stranih građevinaca stoje više od pola milijuna kuna, a kad počnu raditi, često se otkriva da nisu osposobljeni kao domaći radnici. Stoga je angažman stranaca krajnja mjera, s kompliciranom procedurom koja katkad traje i dva mjeseca, piše Željka Laslavić.

Greenfield investicije: Vrijeme premalih pomaka za veće poticanje ulaganja

Vlada je počela mijenjati zakonodavni okvir koji se odnosi na greenfield investicije. Ključni razlog zbog kojega se ne realiziraju pojedini projekti blokada je u komunikaciji lokalne i državne razine s gospodarskim sektorom. S Liderove konferencije u Medulinu izvještavaju Ana Gavranić i Aleksandar Tešić.

Što radi tvrtka Dekod koja se nedavno uselila u bivše sjedište Agrokora, kako odabrati dobrog konzultanta za prilagodbu poslovanja GDPR-u i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

22. travanj 2024 08:28