Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Priča o rent-a-car menadžerima, konkurentima u proizvodnji kartona i upozorenju iz OECD-a

27. Lipanj 2019.

Novi broj poslovnog tjednika Lider kao glavnu temu donosi priču o rent-a-menadžerima. Ne brinite ako mislite da se ti menadžeri skrivaju po rent-a-car kućama ili iznajmljenim automobilima. Mnogi na prvu ne prepoznaju o kakvim se to menadžerima radi, ali sve o njima i zašto mogu biti korisni vašem poduzeću ispričao je naš novinar Aleksandar Tešić.

KONKURENTI

Kartonska ambalaža

Četiri najveća proizvođača valovitog papira i ambalaže u Hrvatskoj u vlasništvu su stranih kompanija. Najuspješnijom se pokazala austrijska grupacija Prinzhorn Holding koja je jedina među njima u Hrvatskoj počela kao ‘greenfield‘-investicija. Tko predvodi konkurenciju i što ih čini tako uspješnim donosi Ksenija Puškarić.

 

INTERVJU: Urška Sršen

Ljeto tijekom kojeg smo radili na Kanarima bilo nam je najproduktivnije razdoblje

Danas je Bellabeat svjetski poznata tvrtka koja u svom portfelju trenutno ima četiri proizvoda, a u pripremi je i peti. Sjedište tvrtke je u SAD-u, imaju ured u Londonu, proizvodnju u Kini, a najviše zaposlenih u Zagrebu. Zbog čega je Bellabeat davne 2014. godine dobio prvu investiciju od 4 i pol milijuna dolara i još mnogo više saznajte od kreativne direktorice te tvrtke s kojom je pričala Kata Pranić.

REGULATIVA

UPOZORENJA OECD-a: Uzalud regulatorna otvorenost kad je investicijska klima loša

Pema ocjeni Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak Hrvatska je među najotvorenijim gospodarstvima za izravna strana ulaganja kad je riječ o regulatornom okružju jer se, iako postoje neka vlasnička ograničenja, jednako odnosi prema stranim i domaćim investitorima. Od 2020. ukinut će se ograničenja za strance za kupnju poljoprivrednog zemljišta, što će nas još bolje pozicionirati na ljestvici otvorenosti. Mnogi se bune protiv prodaje zemljišta strancima, a hoće li nas to spasiti piše Aleksandra Brzić.

RAZGOVOR: John Amaechi

Organizacijski psiholog

Možete davati dobru plaću, imati jak brend i reputaciju, ali ako vaši menadžeri na svakoj razini ne mogu ispuniti obećanja iz oglasa za posao,ljudi će otići. Štoviše, otići će i reći svima koje poznaju da su bili nezadovoljni, što će eksponencijalno otežati zapošljavanje, kazao je ovaj bivši NBA igrač a danas psiholog. A što još ima za reći vezano uz liderstvo, ali i milenijalce donosi Vanja Figenwald

TEHNOPOLIS

Ciljano liječenje

Danas je sve personalizirano. Ka tome se stremi kada su bilo kakve usluge u pitanju. Naravno da nije dugo trebalo da dođemo i do ciljanog ili personaliziranog liječenja. To je budućnost i odmah je iza ugla. Zašto su testovi u apotekama tek mali korak prema personaliziranoj medicini otkriva Kata Pranić.

23. travanj 2024 10:40