Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera - Protekcionizam: HS produkt će, ako bude trebalo, dio proizvodnje prebaciti u SAD

25. Siječanj 2017.
Piše:
lider.media

Leptirov učinak iz teorije kaosa - ekstremna osjetljivost na početne uvjete, pa ako ‘leptir zamahne krilima u Pekingu, može uzrokovati uragan na Floridi‘ - s Donaldom Trumpom dobiva novu dimenziju. Dolar slabi, protekcionizam vrišti s pozornice ‘najkapitalističkije‘ zemlje svijeta. Analitičari imaju pune ruke posla pokušavajući američkog leptira smjestiti u bilo kakav kontrolirajući okvir kako bi mogli iščitati kretanja varijabli i njihove posljedice.

U očekivanju američkog natječaja

Ako je analitičarima kaotično i nemoguće predvidjeti točno kretanje tečajnih odnosa, kako bi tek glasila riječ za biznis koji posluje s Amerikom? Ili poslovanje mjeri u dolarima? Otprilike ovako:

- Prema svemu što će se eventualno promijeniti u poslovanju sa SAD-om s novim predsjednikom, moramo razmisliti kako se postaviti prema dvama ključnim problemima: jedan je specifičan i proizlazi iz prirode posla, drugi je činjenica da smo europska tvrtka koja izvozi u SAD - oprezno kaže Željko Pavlin, direktor HS Produkta, najvećega hrvatskog izvoznika u SAD.

Sigurno je da Trump neće dirati unutarnje zakone o oružju ili uporabi oružja kod civila, što se moglo očekivati da je izabrana Hillary Clinton, smatra Pavlin, ali Trump je jasno dao do znanja da će u svakoj mogućoj prilici, dakle i u javnoj nabavi, dati prednost američkim proizvođačima: - Američka vojska već dulje najavljuje objavu natječaja za oružje, ali još nije objavljen. Za očekivati je da će se uvesti odredbe koje će favorizirati američke proizvođače - promišlja Pavlin u ekskluzivnom razgovoru za Lider.

Kakav bi tada bio status HS Produkta i drugih hrvatskih izvoznika u SAD pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

27. travanj 2024 01:44