Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Rent-a-car - Ključni je problem kako se riješiti viška automobila

14. Lipanj 2017.

Turist koji ovog ljeta sleti na zagrebački aerodrom ili neki od priobalnih sa željom da se provoza zavojima Jadranske magistrale, posjeti nekoliko pitoresknih gradskih jezgri i barem dva nacionalna parka može birati u kojem će unajmljenom vozilu doživjeti nezaboravno iskustvo u ‘zemlji punoj života‘. Ove sezone na raspolaganju će mu biti gotovo 18.000 vozila, oko 20 posto više nego lani, a ponuda 50-ak tvrtki koje pružaju usluge najma vozila, s flotama od desetak do čak četiri tisuće vozila, već prošlog ljeta bila je znatno veća od potražnje za njihovim uslugama.

Previše vozila za kratku sezonu Gostiju koji u svom aranžmanu i bez vlastitog automobila odluče upoznati ljepote Lijepe Naše svakoga je ljeta sve više, no njihov broj ne raste ni približno brzini rasta flota rent-a-car tvrtki. Sve više tržišnih igrača, uz gomilanje voznih parkova u tromjesečnoj sezoni i uglavnom životarenje u ostatku godine, posljedično je snizilo cijene najma do granice isplativosti, zbog čega neki od glavnih aktera u branši stanje ocjenjuju neodrživim i pribojavaju se urušavanja tržišta.

Neodrživi rast tržišta rent-cara posljedica je krize na tržištu automobila, ocjenjuje Ivan Zubak, predsjednik Uprave Oryx grupe.

- Kada se automobilska branša prije nekoliko godina našla u problemima, tražila je načine kako nekomu prodati vozila i nadoknaditi gubitak prodaje. Najlakše je bilo prodati automobile u flotama, a rent-a-car tvrtke poslužile su kao odlična platforma. Iz godine u godinu nude se automobili po sve povoljnijim uvjetima i tako ih se nagovara da kupe što veći broj vozila, više od onoga što im je realno potrebno. Ponuda renta-a-car tvrtki znatno je veća od potražnje.

Cijeli tekst možete pročitati u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.

26. travanj 2024 17:19