Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Samo Lavčević radi s betonom koji projektant KAP4 predviđa za školu u Poreču

08. Veljača 2017.

Na dan kad Lider već bude na kioscima zatvorit će se natječaj za izvođenje radova na gradnji Osnovne škole Finida u Poreču. Škola koju su Porečani čekali dvadesetak godina napokon bi trebala biti sagrađena u sljedeće dvije godine. No i ovaj je natječaj pokazao sve manjkavosti donedavnoga Zakona o javnoj nabavi koji je prednost davao ponuđaču s najnižom cijenom, kao i Zakona o gradnji koji omogućuje da se raspiše javni natječaj za gradnju a da projektanti nisu izradili izvedbeni projekt. Osim toga, projektant je predvidio ugradnju Nautilusa, za neke prilično problematičnog elementa.

Natječaj za izbor projektanta za izradu glavnog i izvedbenog projekta raspisan je lani u veljači, a kao najbolji ponuđač izabrana je projektantska tvrtka KAP4 iz Zagreba. Naručitelj, Grad Poreč, procijenio je vrijednost natječaja na milijun kuna, a KAP4 je ponudio 298 tisuća kuna (bez PDV-a), što je za neke sugovornike čije su tvrtke također sudjelovale na natječaju, a htjeli su ostati anonimni, pretjerano niska cijena - toliko niska da ju je jedan sugovornik komentirao riječima: ‘Da se smrzneš‘; njih nekoliko s kojima smo razgovarali reklo je pak da nikad ne bi radilo projekt za gradnju 8000 četvornih metara neke zgrade za tako malen novac.

- Pitanje je tu kvalitete projekta, što je ključno. No nije to prvi put, na gotovo sve natječaje javi se netko tko ponudi prenisku cijenu i nije nam jasno kako mu je to isplativo - kaže jedan sugovornik.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Lidera.

18. travanj 2024 22:57