Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Spajanja i preuzimanja - Stranci navalili i na male hrvatske tvrtke

10. Svibanj 2018.

Više nisu na meti samo velike tvrtke, a ni one koje su u velikim problemima. Preuzimači osvajaju tržište i kupnjom malih tvrtki. U tome prednjače stranci, koji ne biraju hoće li akviziciju obaviti s domaćim ili drugim stranim vlasnikom. Na sceni je velika konsolidacija u kojoj su najaktivnije tvrtke iz Austrije, piše Manuela Tašler.

Prijetnje BDP-u: Poduzetnici, okrenite se izvozu, država vas neće spasiti od usporavanja!

Poskupljenje nafte najviše će utjecati na djelatnost prijevoza, a očekivani rast kamatnih stopa najviše bi pogodio građevinarstvo. Snažnije usporavanje potražnje na razini EU istodobno bi utjecalo na mnoge sektore, ali može se pretpostaviti da bi više pogodilo turistički sektor, piše Vanja Figenwald.

Pregovori: Do 10. Srpnja ništa nas ne smije iznenaditi oko Agrokora

U iduća dva mjeseca pregovarači neće birati sredstva za ostvarenje svojih ciljeva. Pregovori klize prema ‘cajtnotu‘ da bi vjerovnici bili dovedeni pred gotov čin. No to je rizik jer bi zbog Agrokorova stečaja Vlada mogla pasti. Preokreti su mogući do zadnjeg časa, otkrivaju Edis Felić i Željka Laslavić.

Nenad Filipović: Hoće li samovozni automobil spašavati putnike ili dijete na cesti?

Prilikom dvodnevnog IEDC-ova natjecanja u rješavanju poslovnih slučajeva u Zagrebu, s Nenadom Filipovićem, akademskim direktorom Bledske škole menadžmenta Sergej Abramov razgovarao je o etičkim problemima digitalne transformacije, njezinim prednostima i opasnostima.

>>>Novi broj Lidera – Prijetnje BDP-u: Poduzetnici, okrenite se izvozu, država vas neće spasiti od usporavanja!

Petrokemija: Mol još u igri jer  Mađarska treba gnojivo iz Kutine

Isti novinar otkriva da moćni Molov igrač Sándor Csányi u svom portfelju ima i Kite, tvrtku koja trguje dobrima namijenjenima poljoprivrednoj proizvodnji. Kiteu bi dobro došlo ojačati ponudu lakšim pristupom mineralnim gnojivima Kan i Urea koje Petrokemija već izvozi u Mađarsku jer tamošnji proizvođač gnojiva nema kapacitete za proizvodnju tih vrsta mineralnih tvari.

Rusija & mundijal: Kineski Wanda Group spašava sponzorski proračun na ruskim stadionima

Koliko će Rusi doista zaraditi, znat će se tek za koju godinu, ali teško će dostići planiranu 31 milijardu dolara. Nakon nogometnoga spektakla ostat će prazni stadioni u manjim gradovima, moguća inflacija, krpanje gubitaka i korupcijski skandali. No Rusija za dobar imidž ne žali novca, otkriva Luka Fišić.

Zanimljivosti s Liderove konferencije Državno, a efikasno; zašto trend kristalomanije privlači brendove i oglašivače i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.

22. travanj 2024 05:11