Aktualno
StoryEditor

U novom broju Lidera: Struja industriji poskupljuje i do 30 posto

28. Veljača 2018.

Novi godišnji ugovori pokazuju da hrvatski poduzetnici plaćaju električnu energiju prema europskim cijenama i još plaćaju utrostručene namete za obnovljive izvore. Brani se samo cijena za kućanstva, koja se subvencionira znatno više nego u ostatku Europe, a gospodarstvo je prepušteno tržištu, piše Edis Felić.

Nepoštena trgovačka praksa: Ne odgodi li se novi zakon, u travnju bi neki proizvodi mogli nestati s polica

Isti novinar otkriva da proizvodi svih dobavljača koji ugovore s trgovcima ne prilagode novim propisima nakon 31. ožujka neće moći na police trgovina, a novi ugovori ne potpisuju se zbog mnogih spornih odredbi. Samo na dvije radionice koje je organizirao HGK nabrojeno je čak 150 zakonskih nejasnoća.

Agrokor: Novi povjerenik veću ulogu imat će u kadroviranju nego u nagodbi

Fabrisa Peruška očekuje kompletno restrukturiranje kompanije. Novu korporativnu strukturu mora uspostaviti najkasnije do 10. srpnja, a za imenovanje 150 Agrokorovih menadžera zainteresirana je baš svaka politička opcija. Voljela bi imati ‘svog čovjeka‘ koji će utjecati na to kadroviranje, otkriva Manuela Tašler.

Ivana Gažić: Na novim platformama i mali poduzetnici mogu do kapitala, ali uz prepuštanje dijela vlasništva

Tin Bašić razgovarao je s predsjednicom Uprave Zagrebačke burze koja za Lider otkriva da bi nova trgovinska platforma Zagrebačke burze pod nazivom Progress trebala profunkcionirati do kraja prvog kvartala, otkriva i koje su sve mogućnosti prikupljanja kapitala za male i srednje tvrtke.

>>>Novi broj Lidera – Nepoštena trgovačka praksa: U travnju bi neki proizvodi mogli nestati s polica

Reforme: Europski semestar izgubio zube, Hrvatska sve više ignorira promjene

Hrvatska je u mehanizmu upozoravanja, ali teško će i sva upozorenja ubrzati reformske procese, pogotovo u novim odnosima snaga u Uniji. A bez vanjske prisile domaća vlast nema volje za reformama premda su one važnije Zagrebu nego Bruxellesu, piše Sergej Abramov.

Fondovi EU: Hrvatske tvrtke napokon počinju više koristiti europski novac

Tko se upustio i dovršio kompliciran postupak, uglavnom je uspio napraviti poslovni iskorak – instalirajući nove strojeve, zapošljavajući nove ljude, šireći tržišta. Aleksandar Tešić donosi nekoliko primjera dobre prakse, ali i upozorenja na što sve treba svratiti pozornost.

Hidroavioni: Kineska tvrtka Star Jet preuzima Martinovu tvrtku i koncesije

Kinezi bi preuzeli 49 posto ECA-e, a ostalih 51 posto i dalje bi pripadalo investitorima iz Njemačke i Austrije koji bi osnovali novu tvrtku u Hrvatskoj za upravljanje hidroavionskim prijevozom, piše Željka Laslavić.

Zanimljivosti s Liderove konferencije ‘Budućnost obiteljskih tvrtki‘, koji bi bio pravilniji naziv za ‘globalno zatopljenje‘ i zašto, koje su poslovne prednosti Watson Analyticsa kao i brojne druge zanimljive teme čekaju vas u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

20. travanj 2024 15:08