Aktualno
StoryEditor

U novom broju saznajte kako izabrati najpovoljniju banku

14. Srpanj 2022.
Lider 876 + Trend

Dva Hrvata, tri mišljenja, uobičajen je ‘protokol‘ u domaji kada se raspravlja o bilo kojoj temi, od nogometa preko državnoga proračuna do teleskopa James Webb. Začudo, kada je riječ o nacionalizaciji Ine, temi koja se sve glasnije pronosi eterom, 3,8 milijuna Hrvata ima tek dva mišljenja, od kojih je jedno u priličnoj manjini. Teme poput nacionalizacije uobičajeno se izvlače ili kod izbora ili kada se odvijaju neki teški, sudbonosni događaji. Energetska kriza koju upravo proživljavamo jedan je od najtežih, jer se ogleda u nedostupnosti energenata (ponajprije za industriju) i hiperbrzom rastu cijene. Ono što odskače od uobičajenih ‘protokola‘ jest činjenica da su temu izvukle perjanice europskoga kapitalizma. Zašto nacionalizacija dijela Ine sada više nema smisla, saznala je Gordana Gelenčer.

Razlike u visini pojedinih naknada za iste usluge od banke do banke nisu zanemarive. Ako točno znate kojim se uslugama u banci najčešće koristite, uz malo truda i mnogo kopanja po javno dostupnim dokumentima o bankovnim naknadama možete prilično precizno izračunati koliki je iznos naknada koje na godinu platite svojoj banci i, što je još važnije, koliki biste iznos za te iste usluge platili u nekoj drugoj banci. Manuela Tašler u temi broja saznaje kako izabrati najpovoljniju banku

Inflacija jest ključan problem, ali nije ju izazvao rast plaća. Prema tome, ograničimo li rast plaća, nećemo ograničiti i inflaciju. Naprotiv. U uvjetima u kojima je tržište rada takvo kakvo jest, poduzetnici koji plaćama ne budu pratili rast potrošačkih cijena prije ili poslije počet će osjećati posljedice. Naravno, možda će za godinu dana biti mnogo više nezaposlenih, što ne bih želio, pa će odgovor na nužnost dizanja plaća biti to da će neki morati smanjiti poslovne aktivnosti. Ali neki će morati i propasti zbog toga što neće imati radnika ne budu li dizali plaće, rekao je Borsi Teški, vlasnik Instara u velikom intervju.

Novinari poslovne scene ovoga su tjedna u Svetoj Nedjelji, a Vedran Harča piše poduzetničku priču Andrije Čolaka vlasnika Surf‘n‘Fries i Colak Franchise Consulting Groupe.

U Hrvatskoj treba dizati svijest o utjecaju poslovanja na dječja prava, piše u poslovnim znanjima Lidija Gamulin voditeljica Odjela za partnerstva, Ured UNICEF-a za Hrvatsku dok Hrvoje Kačer u Savjetniku piše o posljedicama arbitraže.

Tehnopolis donosi priču o hakiranju automobila, a uz broj stiže i ljetni prilog Trend.

26. travanj 2024 02:23