Korona i biznis
06. lipanj 2019.

U novom Lideru: Compliance - Ima li vaša kompanija čuvara reputacije?

Tema novog broja Lidera ogleda se u jednoj riječi - compliance. Usklađenost poslovanja podrazumijeva usklađenje s propisima kako bi se izbjegla krivnja tvrtke, njezinih zaposlenika i izvršnih tijela, a sve radi izbjegavanja materijalne štete, gubitka ugleda ili drugih pravnih posljedica. Od iduće godine vjerojatno će povjerenika za ‘compliance‘ morati imati sve tvrtke u većinskome državnom vlasništvu. Više o čuvarima reputacije piše Tin Bašić.

PLANIRANJE U budućnosti očekujte jedino neočekivano i ugradite to u sadašnjost

Nije teško razumjeti da planiranje asocira na neka vremena koja većina poduzetnika želi zaboraviti. No ako se već zaziva vođenje države kao poduzeća onda bi svatko sa zrnom poduzetničke soli trebao znati da je planiranje temelj svakoga biznisa. Čak i onih iz garaže. U doba eksponcijalnog rasta podataka planiranje, štoviše, dobiva na važnosti, a mora biti detaljnije i preciznije nego ranije. Planiranje danas zapravo znači anticipiranje budućnosti, pojednostavnjeno to je planiranje sadašnjosti s obzirom na očekivanja u budućnosti, u kojoj se može očekivati jedino neočekivano. Sve o planiranju i njegovim dobrim stranama iznosi Gordana Gelenčer.

TOMISLAV GLOBAN Kad me pitaju kad bi Hrvatska trebala uvesti euro, obično kažem – jučer

Nema toga lošeg scenarija koji nas kao članicu eurozone može snaći, a da nas ne bi zahvatio barem jednako, ako ne još jače, i da ostanemo izvan monetarne unije. Jasno je hrvatska ekonomija ne može voditi kontracikličnu monetarnu politiku koja bi se provodila u suprotnom smjeru od ECB-ove, kazao je profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Tomislav Globan u razgovoru Liderovom novinaru Vanji Figenwaldu.

IZDAVAČI UDŽBENIKA Naklonost nastavnika donosi krupniji komad kolača od 300 milijuna kuna

Sedam nakladnika upravo čeka za koje će se udžbenike odlučiti dvadeset tisuća učitelja i nastavnika. S obzirom na to da o tome ovisi tko će od nakladnika pobijediti u toj utrci, nakladnici se u predstavljanju udžbenika nisu ustručavali upotrijebiti i poneki marketinški trik, čitajte u priči Vedrana Harče.

BORIS JOHNSON Ako postane premijer, Ujedinjeno Kraljevstvo dobit će kopiju Trumpa

Jedna od posljedica kaosa zbog izlaska Ujedinjenoga Kraljevstva iz Europske unije bit će, po svemu sudeći, dolazak britanske verzije Donalda Trumpa na vlast u toj napaćenoj zemlji. Nakon što je premijerka Theresa May odlučila odstupiti 7. lipnja, u Konzervativnoj stranci otpočelo je bjesomučno laktašenje za njezina nasljednika, piše Vanja Figenwald.

Što smo još za vas pripremili pročitajte u novom broju Lidera. Možete i digitalno.