Aktualno
StoryEditor

U novom Lideru: Igor Rudan - I u kapitalizmu trebamo razmišljati lijevo i planski

23. Svibanj 2019.

TEMA BROJA Igor Rudan: Svaka čast kapitalizmu, ali sada je vrijeme da počnemo razmišljati lijevo i planski

Dugo smo bili ispred izloga kapitalizma i gledali u njegove lijepe stvari, zbog čega smo postali opsjednuti tim izlogom, odnosno takvim standardom. Dugo smo bili između dva bloka i taj zapadni izlog uvijek nam je bio nadomak, što je mnoge među nama, čini se, trajno oštetilo, izjavio je Rudan, akademik i član Royal Society of Edinburgh u razgovoru s Vanjom Figenwaldom.

ULJANIK Odgovornost: Nadzorni odbor ipak neće pred sud zbog štete u kompaniji

Nadzorni odbor opozvao je upravu, uprava je tužila kompaniju, dobila spor i milijunsku odštetu koju je na kraju platila kompanija. Odgovorni bi trebali biti članovi nadzornog odbora koji su glasovali za smjenu. A tko bi trebao podignuti tužbu? U pravilu – nova uprava, piše Tin Bašić.

GAVRILOVIĆ Mesna industrija koja ne treba domaću poljoprivredu

Petrinjski Gavrilović lani je pomalo neočekivano ostvario gubitak od 775 tisuća kuna, nakon što je u prethodnom razdoblju poslovne godine završavao pozitivnim saldom. Što se dogodilo, za sada je teško reći jer u tvrtki nisu htjeli komentirati svoje poslovne rezultate, piše Edis Felić.

AMBALAŽA Kako se hrvatske tvrtke prilagođavaju europskoj borbi protiv plastike

U Hrvatskoj svake godine na smeću završi 100.000 tona vrećica, boca, folija, kartona... Industrija ostaje bez sirovine i optužuje građane da ne recikliraju, građani državu da nije stvorila uvjete, a država je samo lani od gospodarstva ubrala pola milijarde kuna za odlaganje ambalažnog otpada, piše Ksenija Puškarić.

SINKRONIZACIJA FILMOVA Nužno zlo postalo dobar biznis i škola za kreativce

Sinkronizacija je u posljednjih 15 godina postala ne samo prihvatljivom nego i vrlo poželjnom produkcijskom kategorijom pa danas neki crtići u kinima imaju pedeset posto sinkroniziranih i pedeset posto titlovanih verzija, piše Željka Laslavić.

ČISTIJI POGON U hajci protiv dizelaša politika miriše jače od ekologije

Val žustrih rasprava pokrenuli su nedavno njemački analitičari zaključkom da je električni automobil 28 posto štetniji za okoliš od dizelaša, a Europska agencija za okoliš godinu prije objavila je da električni automobili onečišćuju 30 posto manje u odnosu na dizelske i benzinske motore. Korijen je tih nesuglasica u pretpostavkama iz kojih izvora dolazi struja, piše Jozo Knez.

Što smo još za vas pripremili pročitajte u novom broju Lidera. Možete i digitalno.

19. travanj 2024 17:53