Aktualno
StoryEditor

U očekivanju nižih carina kineski uvoz automobila pao 87 posto

06. Kolovoz 2018.

Kineski uvoz automobila snažno je pao u lipnju budući da su proizvođači odgodili isporuke u očekivanju smanjenja uvoznih carina koje je stupilo na snagu u srpnju.

>>>Američko-kineski trgovinski sukob prijeti cijelom svijetu

U srpnju je tako u Kinu uvezeno 15 tisuća automobila, 87,1 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine, pokazali su podaci Kineske udruge trgovaca automobilima (CADA) koje su u ponedjeljak prenijeli kineski mediji.

U prvoj polovini godine ukupna je prodaja uvezenih automobila pala 22,1 posto na godišnjoj razini, na 451.971 vozilo.

CADA je objavila lipanjske podatke u prošlom tjednu a izvješće za srpanj tek se očekuje.

Kina je u svibnju najavila da će od 1. srpnja znatno smaniti uvozne carine na inozemne automobile i automobilske dijelove ali je istodobno povisila carine na automobile uvezene iz Sjedinjenih Država, na 40 posto, u okviru pojačanih trgovinskih napetosti u odnosima s Washingtonom.

>>>Trump: Carine na uvoz iz Kine funkcioniraju bolje nego je itko mogao predvidjeti

"(Najava sniženja carina) najviše je utjecala na podatke za lipanj. Mnogi su trgovci automobilima pomaknuli uvozne narudžbe do 1. srpnja", objašnjava Wang Cun, direktor uvoznog povjerenstva CADA-e.

Prema podacima Kineske udruge proizvođača automobila Kina je u prošloj godini uvezla ukupno 1,25 milijuna automobila,

Svibanjska najava smanjenja carina potaknula je mnoge proizvođače, poput japanskog Toyota Motorsa, da najave moguću prilagodbu maloprodajnih cijena u Kini.

>>>EU ograničila uvoz jeftinih električnih bicikla iz Kine, dala ‘stop signal’ dampingu

Kompanije pogođene većim carinama na automobile uvezene iz SAD-a, poput BMW-a i Forda, odlučile su pak da neće podizati cijene unatoč očekivanom nepovoljnom utjecaju takve odluke na poslovne rezultate, napominje Reuters.

26. travanj 2024 18:29