Aktualno
StoryEditor

U odgovoru na protekcionizam EU i Meksiko ubrzavaju pregovore o slobodnoj trgovini

01. Veljača 2017.

Europska komisija značajno ubrzava tempo pregovora o novom, reformiranom sporazumu o slobodnoj trgovini s Meksikom.

Novi raspored je dogovorila povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström u telefonskom razgovoru s meksičkim ministrom ekonomije Ildefonso Guajardom s kojim će se sastati u Mexico Cityju.

Između 2005. i 2015., godišnji trgovinski promet između EU i Meksika je više nego udvostručen pa se s 26 popeo na 53 milijarde eura.

- Mi ćemo naše trgovinske odnose u cjelini odvesti u 21. stoljeće. Mi ćemo moći osnažiti rast, napraviti naše tvrtke konkurentnijima i proširiti izbor za potrošače dok stvaramo poslove. Zajedno, mi svjedočimo zabrinjavajućem rastu protekcionizma diljem svijeta. Jedni uz druge, kao istomišljenici i partneri, mi moramo stati za ideju globalne, otvorene kooperacije. Mi smo već daleko na putu u našim zajedničkim nastojanjima da produbimo otvorenost trgovine s obje strane. Sada ćemo ubrzati tempo ovih razgovora da bi prije ubrali dobrobit - piše u zajedničkom priopćenju ministra i povjerenice.

>>>Trump najavio zaštitu granica od ‘kradljivaca, pustošenja drugih zemalja’

EU i Meksiko su prošle godine započeli s pregovorima o osvježavanju postojećeg Ugovora o slobodnoj trgovini (FTA) iz 2000. godine. Obrasci globalne trgovine su u međuvremenu promijenjeni ukazujući na potrebu za širim i dalekosežnijim FTA. Cilj modernizacije je bolje zrcaljenje drugih nedavno postignutih dogovora o trgovini između EU i Meksika.

>>>Trump: NATO je zastario, još članica će napustiti EU

Razgovori su najavljeni za travanj i lipanj, a detalji o pregovorima transparentno ponuđeni online, piše u priopćenju Komisije.

25. travanj 2024 07:45