Aktualno
StoryEditor

U Osijeku otvoren 18. obrtnički sajam

03. Ožujak 2017.

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u petak je u Osijeku otvorio 24. proljetni sajam poljoprivrede i prehrane i 18. obrtnički sajam, na kojima se predstavlja oko 180 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Sajmovi će trajati do 5. ožujka, a na njima se predstavljaju izlagači iz poljoprivrednog sektora, proizvođači i distributeri sjemenske robe, gnojiva, poljoprivrednih strojeva i opreme, kao i obrtnici iz Osječko-baranjske, Međimurske, Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić ocijenio je kako proljetni sajam, koji tradicionalno okuplja proizvođače, poslovne ljude i poduzetnike, pridonosi tržišnom pozicioniranju proizvođača, što je jedan od najvećih problema i ograničavajućih čimbenika razvoja poljoprivrede.

Kako bi pomoglo rješavanju tih problema Ministarstvo priprema brojne aktivnosti, a Karalić je izdvojio intenzivan program rada na prijedlogu zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, koji će po prvi puta urediti odnose na tržištu. Zakon, čija je izrada u završnoj fazi, do kraja ožujka će biti upućen Vladi u proceduru donošenja, najavio je Karalić.

Istaknuo je i kako se u sektoru mljekarstva dovršavaju tri pravilnika - o ugovornim odnosima u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda, o sastavu svježeg i sirovog mlijeka te tržnim standardima konzumnog mlijeka, a radi se i na reorganizaciji inspekcijskih službi u području poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, jer ima prostora za poboljšanje toga sustava.

Obrtnici očekuju stvaranje zakonskog okvira

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore, Dragutin Ranogajec, istaknuo je kako obrtnici od ove Vlade, kao i od prethodnih, očekuju stvaranje zakonskog okvira unutar kojega će moći normalno raditi i otvarati nova radna mjesta.

Obrtnicima je najveći problem rad na crno, zbog čega traže izmjenu zakona o zabrani i sprječavanju neregistriranih djelatnosti kako im nelojalna konkurencija ne bi oduzimala poslove, rekao je Ranogajec.

Na ovogodišnjem sajmu predstavit će se gospodarski potencijali općina Antunovac i Semeljci te održati nekoliko popratnih stručnih predavanja vezanih uz poljoprivredu i mogućnosti povlačenja sredstava iz EU fondova.

25. travanj 2024 02:51