Aktualno
StoryEditor

U otkupu sekundarnih sirovina utajio preko 1,3 milijuna kuna poreza

02. Svibanj 2018.

Karlovačka policija prijavila je 65-godišnjaka kojega tereti da je u organiziranju otkupa sekundarnih sirovina na području Karlovca i Siska utajio porez, prirez i doprinose u iznosu od preko 1,3 milijuna kuna.

Ne navodeći ime 65-godišnjaka ni tvrtku u kojoj je radio policija je izvijestila da je osumnjičeni kao odgovorna osoba poduzeća sa sjedištem u Karlovcu od siječnja do listopada 2013. „organizirao otkup sekundarnih sirovina od građana na području Karlovca i Siska te prilikom isplata građanima za otkup sekundarnih sirovina i otpadnog materijala izbjegavao evidentirati i obračunati porezne osnovice radi plaćanja poreza na dohodak i odgovarajućih doprinosa“.

>>> ‘Mastermind‘ za utaju poreza i fiktivnu preprodaju pobjegao na Tajland

Sumnja se da je u cilju prikrivanja identiteta poreznih obveznika, zaposlenicima dao usmenu uputu da upišu podatke o identitetu osoba koji nisu bili stvarni prodavatelji kako bi se fiktivno prikazala prodaja, a ti podaci kasnije su korišteni prilikom sačinjavanja fiktivnih otkupnih blokova.

- Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da su sačinjeni fiktivni otkupni blokovi u cilju prikrivanja identiteta građana stvarnih prodavatelja kao obveznika plaćanja poreza na dohodak od drugog dohotka, kojom prilikom je nepoznatim osobama isplaćeno više od 1.400.000 kuna čime je izvršena utaja poreza i prireza te doprinosa u iznosu većem od 1.300.000 kuna. Navedeni fiktivni otkupni blokovi, kao i blagajnički izvještaji te blagajnički dnevnici su po nalogu osumnjičenog uporabljeni kao pravi u poslovanju trgovačkog društva, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.

23. travanj 2024 09:27