13. travanj 2018.

U potrazi za prvim hrvatskim jednorogom pokrenuta crowdfunding kampanja Hrvatska - startup nacija

Hrvatska – startup nacija, projekt riječkog sveučilišnog profesora Igora Juga o kojem smo već pisali službeno je predstavljen u četvrtak u HUB385. Novost je i lansiranje Indiegogo kampanja kojom bi se trebala prikupiti sredstva za financiranje besplatne edukacije za oko četiri stotine hrvatskih građana o pokretanju startupova.

Igor Jugo s riječkog Odjela za informatiku koji se dugi niz godina bavi izučavanjem, držanjem kolegija te primjenom Lean Startup metodologije kod pokretanja, vođenja i financiranja startup projekata, predstavio je projekt čiji je cilj značajno povećati broj startupa koji se godišnje pokrenu u Hrvatskoj.

>>>Riječki profesor želi učiniti Hrvatsku startup nacijom kroz besplatnu edukaciju za 400 građana

Ponovimo, provedba projekta Hrvatska – startup nacija zamišljena je kroz tri faze:

  1.  Edukaciju 400 građana u cijeloj RH o svim ključnim aspektima pokretanja startupa prema Lean Startup metodologiji – rezultat ove faze biti će, pored velikog broja educiranih građana, 400 novih startup projekata (u pripremnoj fazi)
  2.  Organizaciju mentorske konferencije – otprilike 10% najboljih ideja biti će odabrano za mentorsku konferenciju gdje će dobiti korisna predavanja i savjete od stručnjaka iz grana industrije kojima se startup bavi – kako bi im pomogli u sljedećoj fazi razvoja
  3. Organizaciju investitorske konferencije – kako bi najbolji od najboljih dobili priliku prezentirati svoje ideje i dobiti prve investicije.

>>>Šest pobjednika drugog Startup Factoryja Zagreb osvojili po 125 tisuća kuna

- Po provedbi projekta u RH ćemo imati novu bazu od 400 građana koji su upućeni u osnove pokretanja startupa, ali i koji su usvojili vještinu primjene Lean Startup pristupa, koja se temelji na tehnikama Lean proizvodnje – odnosno optimizaciji poslovnih procesa. Samim time očekuje se pozitivan utjecaj na način rada postojećih i budućih poduzetnika. Drugi očekivani benefit je bolje iskorištavanje poticaja za nove poduzetnike jer ovaj program poučava građane kako napraviti one prve, najvažnije korake u poduzetništvu. Na kraju, ukoliko samo 4 pokrenuta startupa (1%) postanu globalno uspješna kao što su Replsy, Agrivi ili Five to će značiti otvaranje stotina radnih mjesta, kazao je Jugo o ciljevima projekta koje želi postići.

[caption id="attachment_326874" align="aligncenter" width="750"]Igor Jugo Igor Jugo[/caption]

Dodaje kako se nadaju otkrivanju prvog hrvatskog unicorna, kako se kako se nazivaju startupi vrednovani preko jedne milijarde dolara. Ističe da je Slovenija već imala 2 takva i da svi mogu zamisliti kako se to odrazilo na njihovo gospodarstvo.

>>>Crowdfunding u regiji tijekom četiri godine porastao za 450 posto; najviše profitirali Slovenci

Cilj projekta je privlačenje investicija i promociju startupa kao oblika poduzetništva koji ima veliki potencijal za pozitivan utjecaj na hrvatsko gospodarstvo.

Na predstavljanju je slijedilo kratko izlaganje gđe Renate Brkić iz World Business Angel Investment Foruma koja je predstavila udruženje te kako oni mogu pomoći kod financiranja startupa i gdje potražiti informacije.

Uz predstavnike startup zajednice i buduće startup-ovce predstavljanju su između ostalih prisustvovali savjetnik predsjednika Vlade RH Tomislav Pokaz i predstavnici tvrtke Deloitte Hrvatska koji su pokazali interes da podrže projekt.

Svi zainteresirani pojedinci, tvrtke i predstavnici institucija koji zele sudjelovati u stvaranju Hrvatske – startup nacije i financijski podržati projekt to mogu učiniti na platformi Indiegogo.