Aktualno
StoryEditor

U prvih devet mjeseci Triglav grupa ostvarila 69,9 milijuna eura dobiti

16. Studeni 2018.

U prvih devet mjeseci ove godine Triglav grupa je realizirala 69,9 milijuna eura dobiti prije oporezivanja, što je za 8% više nego u istom periodu prošle godine. S obzirom na isti period prošle godine u djelatnosti osiguranja ostvaren je porast premija na svim tržištima i svim segmentima osiguranja (imovina, životna i zdravstvena osiguranja), a povećan je i opseg sredstava klijenata kojim se upravlja.

>>>Triglav u prvih pola godine ostvario dobit od 35,6 milijuna eura

Nadzorni odbor Društva predsjedniku Uprave Andreju Slaparu povjerio je naredni petogodišnji mandat, a potvrđeni su i mandati članovima Uprave Urošu Ivancu i Tadeju Čoroliju.

Grupa je fakturirala 820,2 milijuna eura konsolidirane bruto premije, što je za 6% više nego u istom periodu lani. Porast premije je realiziran na svim tržištima Grupe. U Sloveniji je u prosjeku iznosio 5%, a van Slovenije 8%. Udio premije fakturirane na tržištima izvan Slovenije i dalje je jačao za 0,5 postotnih bodova i iznosi 18,3 %.

Gledano s aspekta pojedinih segmenata osiguranja premije osiguranja imovine povećale su se za 6%, premije životnih osiguranja za 1%, a kod zdravstvenih osiguranja je rast premija iznosio 10 %.

S obzirom na isti period lani neto iznosi za štete su se ove godine povećali (indeks 101), ali njihov rast vidljivo zaostaje za porastom neto prihoda od premija (indeks 106). To se odrazilo u poboljšanom kombiniranom kvocijentu Grupe, koji je nakon trećeg tromjesečja iznosio povoljnih 92,4 % (lani 94,5 %).

Krajem rujna 2018 Grupa je raspolagala s 3,1 milijardom eura financijskih investicija, koje su u skladu s investicijskom politikom dobro raspršene i uglavnom usmjerene na područje eura. Prinosi od njih (bez prinosa investicija osiguranika životnih osiguranja koji preuzimaju investicijski rizik) su se u usporedbi s istim periodom lani smanjili za 19 %, što je zbog prošlogodišnjih jednokratnih događaja i nastavka niskih kamatnih stopa očekivano.

Triglav Grupa ove je godine potpisala ugovore o kupovini društva Raiffeisen Mirovinsko osiguravajuće društvo na hrvatskom tržištu mirovinskih osiguranja, o kupovini slovenskog društva za upravljanje ALTA Skladi te o kupovini preostalog udjela od 28,1 % društva Skupna pokojninska družba, koje djeluje na slovenskom tržištu dobrovoljnih dodatnih mirovinskih osiguranja.

>>>Triglav grupa postaje 100 postotni vlasnik Skupne pokojninske družbe

- S poslovanjem u devet mjeseci ove godine smo zadovoljni, a uzimajući u obzir predviđene prilike do kraja godine, potvrđujemo svoju prognozu planiranog godišnjeg rezultata. Kao potvrda dobrog poslovanja je i ovogodišnji visok rejting »A« sa stabilnom srednjoročnom prognozom od strane rejting agencije S&P Global Ratings, izjavio je Slapar.

19. travanj 2024 04:42