Aktualno
StoryEditor

U prvih pola godine Optima Telekomu porasli prihodi

26. Srpanj 2017.

Optima Telekom je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ostvario rast prihoda od multimedije,  Interneta i ICT usluga, kao i stabilnost u pogledu ostvarenja operativne dobiti (EBITDA).

Prihodi od multimedije su porasli za 11,6%, ICT prihodi su udvostručeni, dok je u pogledu prihoda od Interneta ostvaren rast od 4,8% čime je, kao i u prethodnim razdobljima, nadoknađen pad prihoda od javne govorne usluge, a koji je posljedica općeg trenda pada korištenja ove usluge slijedom trendova na globalnoj razini. Ujedno, zbog smanjenja količine tranzitiranog međunarodnog govornog prometa, zabilježeni su sveukupno niži prihodi od telekomunikacijskih usluga za 4,6% u odnosu na isti period lani te iznose 217,7 milijuna kuna.

>>> Optima Telekom poslovnim korisnicima nudi ICT rješenja

Dodatnim mjerama za povećanje efikasnosti smanjeni su troškovi društva za 5,7% u odnosu na isti period lani. što je sveukupno rezultiralo stabilnim nivoom operativne dobiti (EBITDA), na nivou ostvarenja u prvom polugodištu 2016. godine.

"Rezultati na kraju prvog polugodišta pokazuju nastavak stabilnog poslovanja Optime. Zahva­ljujući značajnom rastu prihoda od multime­dijalnih, Internet i ICT usluga, kao i dodatnom povećanju poslovne efikasnosti, uspjeli smo održati stabilan nivo operativne dobiti u od­nosu na isti period lani, i to unatoč smanjenju potrošnje na govorne usluge koje bilježi cijelo tržište fiksne telefonije.

Ono što je zasigurno obilježilo prethodni pe­riod jest pozitivna odluka AZTN-a o pripajanju H1 Telekoma. Nakon niza uspjeha i stabiliza­cije vlastitog poslovanja, prepoznali smo mo­gućnost dugoročnog povećanja vrijednosti kompanije kroz ovo pripajanje, a sada je naš prioritet provedba samog pripajanja te rea­lizacija svih sinergijskih potencijala koje ono nosi. Vjerujemo da će nam to donijeti po­većanje vrijednosti kompanije, prvenstveno zahvaljujući povećanju prihoda Društva, ali i povećanju efikasnosti te ostvarivanju ušteda kroz niz sinergija. Dodatno, pripajanje pred­stavlja dodatno osiguranje stabilnosti poslo­vanja te otplate duga svim vjerovnicima. Sve će to Optimu učiniti još snažnijom i tržišno relevantnijom tvrtkom.

>>> Optima Telekom preuzeo H1

S kolegama iz H1 razmijenit ćemo najbolje prakse i znanja, nastavit ćemo investirati u ko­risnika, infrastrukturu, dodatno podizanje kva­litete mreže i većih brzina, te razvoj novih pro­izvoda. Korisnici mogu očekivati još naprednije i atraktivnije pakete i usluge, s garancijom da će dobiti veću vrijednost za svoj novac.” - izjavio je predsjednik Uprave Optima Telekoma, Zoran Kežman.

Kapitalna ulaganja u prvoj polovini 2017. iznosila su 25,7 milijuna kuna od čega je 17,2 milijuna kuna uloženo u razvoj pristupne optičke mreže, širenje mreže kolokacija, korisničku opremu za pružanje IPTV i internet usluga rezidencijalnim korisnicima te opremu za spajanje poslovnih korisnika. U jezgru mreže uloženo je 4 milijuna, dok je 3,8 milijuna kuna uloženo u proširenje usluga korisnicima.

Optima Telekom će i u drugoj polovini 2017. godine biti usmjeren na poboljšanje korisničkog iskustva, unaprjeđenje ponude i daljnje jačanje tržišne pozicije.

19. travanj 2024 01:19