Aktualno
StoryEditor

U prvoj generaciji SPOCK inkubatora tri genijalca i ‘zločesto dijete‘

07. Lipanj 2017.
Piše:
Sanja Mikolčević Petrušić

Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) oformio je svoj inkubator, svojesvrnu potporu svojim nadarenim studentima simpatičnog naziva Spock, koja podupire njihove ideje. U ponedjeljak su na FER-u predstavljena četiri startupa, od kojih su tri doslovno genijalna i u kratkom vremenu skupili su pozamašan broj nagrada i ozbiljnih poziva za suradnju.

Kako pomoći učenicima da što lakše savladaju geometriju dosjetila se trojka, Antonio Buničić, Helena Radiček i Adrian Žgaljić, koji su napravili odličan startup Angler. Adrian je demonstrirao kako su došli na ideju i razvili je.

>>> FER: Startup inkubator SPOCK predstavlja ‘prvu generaciju’

- Na razvoj aplikacije utrošili smo najviše vremena, te na dizajn, jer je trebalo dosta raditi na unosu podatka, oblikovanju geometrijskih likova i informacijama. Aplikacija je napokon bila gotova, ali radila je samo na našim mobitelima. Tu nam je uletio HUB 385 i ponudio veliki broj uređaja, pa smo je uspjeli prilagoditi svim mobitelima. I što je najvažnije testirali smo je na djeci koja su bila oduševljena – ispričao je Adrian, demontirajući sve etape razvoja novog pomagača u matematičkim zadacima. Fokusirali su se na djecu, ali i na njihove roditelje, koji su nezaobilazna karika u svladavanju geometrije, a brojka od nekoliko tisuća fanova na društvenim mrežama velik im je poticaj. Skini Angler i riješi geometriju, poručuju FER-ovci, stručnjaci za sve matematičke probleme.

A da umovima s najperspektivnijeg hrvatskog fakulteta ne nedostaje feelinga i za druge stvari, potvrđuje startup GuitarFriend, tročlani tim koji je pristup svijetu glazbe odlučio omogućiti baš svima. Njihovu gitaru mogu svirati i osobe s invaliditetom i upravo su se tim motivom vodili - da svima omoguće sviranje, a ne da ga pojednostavne. Ivan Bebić uzeo je gitaru u ruke i zasvirao, a mali «uređaj» na samom instrumentu privlačio je pažnju. I tako je gdjegod se pojave sa svojim genijalnim izumom.

- 3D printanjem smo isprintali cijeli uređaj kako bi ga vizualno mogli pokazati, a funkcionira krajnje jednostavno, kao korisničko sučelje. Gitara je najpoželjniji instrument i zato smo je izabrali, a smatramo da je glazba ono što treba svima omogućiti – ispričao je Milenko Šaponja, dok je Ivan Bebić svirao. S njima je još i Antun Skurić, a sva trojica su tek diplomirala na FER-u. Razvijaju i novu verziju uređaja koji će biti manji i jeftiniji.

>>> Bespovratna sredstva EU dodijeljena inkubatoru Startup Factory Zagreb

Petorka na čelu s Matijom Srbićem koji je demonstrirao startup Juvo vodila se tvrdnjom da je roditeljima teško na oku držati maleno dijete, koje ne pronađe uvijek način kako zaobići prepreku. Zato su izumili svojevrsni senzor koji očitava visinu djeteta i o njegovim «namjerama» obavještava roditelja. Amerikanci su naprosto poludjeli za Juvo startupom.

- Juvo obavještava roditelje o kretanju djece. Postavi se na ulaz u prostoriju i po visini prepoznaje dijete te upozorava roditelja. Radimo na tome da prototip dovedemo do gotovog proizvoda – kaže Matija Srbić, dodajući da su ih zvali iz SAD-a i Singapura, ali oni smatraju da još nisu spremni.

Startup SAN, svojevrsno je «zločesto dijete», kako su ga nazvali na predstavljanju na FER-u. On bi trebao biti prototip za dojavu o poplavama i požarima, ali još će biti dosta posla, kaže i Saša Tepić koji je na čelu šestočlanog tima.

- Imali smo neuspjeh u iznošenju ideje i pitali se jesmo li uopće startup. Sada smo raščistili dileme i krećemo naprijed – poručuje on.

Svi startupi su se složili da im je Spock puno pomogao u mentorstvu, prostoru koji su dobili, podršci, a financijskom pomoći uključio se Grad Zagreb i podržao projekte.

25. travanj 2024 14:07