Aktualno
StoryEditor

U prvom polugodištu rast maloprodaje u Zagrebu 5,8 posto

28. Kolovoz 2018.

Ukupan promet u trgovini na malo u Zagrebu tijekom prvih šest mjeseci ove godine bio je veći za 5,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, pokazuju podaci službene zagrebačke statistike.

Analiza nominalnih indeksa prometa prema pretežnoj djelatnosti i Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti (NKD), pokazuje da je najveći međugodišnji rast maloprodaje u glavnom gradu Republike Hrvatske od 22,8 posto, ostvaren u trgovini na malo motornim gorivima i mazivima u specijaliziranim prodavaonicama.

Po nominalnom rastu indeksa maloprodaje slijedi ostala trgovina na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama s rastom od 16,4 posto.

U usporedbi s prvim lanjskim polugodištem, maloprodaja u trgovini na malo, osim trgovine motornim vozilima i motociklima, porasla je u prvom ovogodišnjem polugodištu u Zagrebu za 6,3 posto, a maloprodaja medicinskih i kozmetičkih proizvoda veća je za 5,8 posto.

>>> Maloprodaja: Sklopljeno samo 30 posto novih ugovora s dobavljačima

Rast maloprodaje ostvaren je i u svim drugima područjima, prema pretežnoj djelatnosti i NKD-u.

Prema trgovačkim strukama, najveći nominalni rast maloprodaje u promatranom razdoblju ostvaren je u prodaji računala, perifernih jedinica, softvera i video igara, 29,4 posto te maloprodaji telekomunikacijske opreme, audio i video opreme, 27,4 posto.

Istovremeno je maloprodaja u glavnom gradu pala u sedam trgovačkih struka, a najviše u prodaji knjiga (osim rabljenih), 31,5 posto. U specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama zagrebački statističari bilježe pad od 8,4 posto, a u prodaji sportske, ribolovne i kamping opreme te čamaca i bicikala za 6,9 posto.

Gledajući samo lipanj, ukupan promet u trgovini na malo u Zagrebu povećan je u odnosnu na isti lanjski mjesec za šest posto, a u odnosu na svibanj pao je za 4,2 posto.

16. travanj 2024 17:08