18. listopad 2018.

U Puli obilježen Dan kravate

Prigodnom svečanošću u Puli je u četvrtak obilježen svjetski i hrvatski Dan kravate na kojemu su uz svoje profesore sudjelovali i učenici triju srednjih škola - Gimnazije, Škole primijenjenih umjetnost i dizajna te Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu kao i osnovnih škola Centar i Monte Zaro.

Zamjenica pulskog gradonačelnika Elena Puh Belci kazala je kako Grad Pula već 15 godina okuplja najmlađe kako bi zajedno obilježili dan kravate koji predstavlja i ponos i nacionalni identitet Republike Hrvatske.

"Ove smo godine odlučili proširiti obilježavanje Dana kravate i pristupiti svim građanima kako bi proširili osjećaj zajedništva, pa će tako oko postolja odnosno spomenika slavnih ljudi iz hrvatske povijesti poput Nikole Tesle i Matka Laginje biti prigodno zavezane kravate" - istaknula je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci.

>>>Pula: Potpisani ugovori za projekte vrijedne 100 milijuna kuna

Profesorica pulske Gimnazije Elizabeta Pavlović podsjetila je kako se Dan kravate obilježava u sjećanje na 18. listopada 2003. kada su građani Pule zajedno zavezali divovsku kravatu oko Arene te pritom stvorili fotografiju koju je vidjelo više od milijardu ljudi.

Nakon zabavno-obrazovnog programa o kravati prezentiran je i kratki video uradak učenika Škole za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Mile Ledinski i Marka Cuccurina pod mentorstvom školske knjižničarke Željke Kondić Dabo. Na kraju program otvorena je izložba radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna koja sadrži desetak tkanih unikatnih kravata, desetak plakata s temom kravate i crteže uzoraka za kravate.

Inače, od svoje prvotne upotrebe kao ukrasni materijal hrvatskih vojnika u sastavu jedinice "Crabatten, odnosno „Hrvati“ (na njemačkom jeziku), u 30-godišnjem ratu u 17. stoljeću, kravata je u suvremenom svijetu postala neizostavni modni detalj muškaraca iz cijeloga svijeta, ali i jedan od najvažnijih simbola koji se i imenom poistovjećuje s Hrvatima. Kravata se također danas nakon fotografije iz 2003. izravno povezan s pulskim amfiteatrom, rečeno je.