11. rujan 2018.

U Puli usvojena deklaracija o Uljaniku

Nakon trosatne rasprave vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije na zajedničkoj tematskoj sjednici o stanju i budućnosti Uljanika usvojili su deklaraciju o Uljaniku, u kojoj traže hitno rješenje za spas brodogradilišta.

Prilikom glasovanja suzdržana su bila četiri pulska vijećnika od njih 25, te sedam županijskih od 41 prisutnih na sjednici.

Prije samog glasovanja predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić podsjetio je kako je Skupština u veljači pozvala sve sudionike u procesu restrukturiranja Uljanika da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje i povećanje konkurentnosti u cilju očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja.

>>>Vlada obećala isplatu plaća za kolovoz radnicima Uljanika

Pozivaju se svi sudionici u procesu restrukturiranja da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i premoštenje financiranja do završetka restrukturiranja, a traži se i poduzimanje hitnih mjera, posebno od Vlade, za rješavanje sadašnje krizne situacije sa ciljem da Uljanik bude održivo i uspješno brodogradilište.

- Jedinstveni je stav Istarske županije i Pule da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za kraj, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati, naglašeno je u deklaraciji kojom se poziva Vlada da pokaže isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj.

>>>Miletić: Nećemo mijenjati prostorni plan za Uljanik

Istarska županija i Grad Pula izražavaju spremnost da sve resurse stave na raspolaganje za rješavanje gorućeg problema, a strateškim partnerima poručuju da za restrukturiranje neće podržati nikakve špekulacije sa zemljištem i neće mijenjati prostorni plan koji bi naštetio Uljaniku ili radnicima.

U deklaraciji se poziva Vlada da pokaže isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj.

Osim toga od Vlade, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, traže da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom i radnicima hitno nađe rješenje za spas Uljanika. Traže da se učini sve kako bi se sanirala šteta nastala zbog otkazivanja ugovorenih brodova.

- Tražimo da Vlada aktivno sudjeluje u restrukturiranju kao vlasnik i partner, jer jedino ona može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje u Uljaniku. Tražimo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju kao stratešku djelatnost, da Vlada osigura stručno, kvalitetno operativno vođenje tvrtke te uspostavljanje zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država, navodi se u deklaraciji.

>>>Horvat: Za dva otkazana broda opterećenja će preuzeti država

Također se od svih sudionika traži da se isključivo vode ciljem spašavanja Uljanika i radnih mjesta, posebno vodeći računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika i osjetljivosti tog procesa, bez dodatnog politiziranja.

Horvat: Plan restrukturiranja Uljanik Grupe se dorađuje

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat ponovio je u utorak kako Europska komisija Vladin financijski doprinos u predloženom planu restrukturiranja Uljanik Grupe smatra previsokim te da Uprava Uljanika s konzultantima radi na njegovoj doradi.

- Prema mojim informacijama, Uprava radi na doradi plana restrukturiranja  zajedno sa svojim konzultantima, rekao je Horvat odgovarajući na upite novinara na marginama konferencije ‘Industrijska proizvodnja i strana ulaganja‘.

Ponovio je kako je povjerenica Europske komisije za tržišno natjecanje Margrethe Vestager bila vrlo jasna kad je rekla da je Vladin doprinos u restrukturiranju prevelik te se, kako je rekao, postavlja pitanje postoji li financijska sposobnost strateškog partnera da na takav način prati restrukturiranje.

Dodao je kako izjave čelnika lokalne i područne samouprave da su jednom na nešto spremni, a drugim puta nisu, stvaraju poteškoće Vladi i strateškom partneru.

>>>Tolušić: Prerađivačka industrija, turizam, farmaceutika i auto-dijelovi prilika su za Hrvatsku

Odgovarajući na upite o nekim medijskim napisima prema kojima je tvrtka u kojoj je on prije radio blokirala i Uljanik i 3. maj, Horvat je ustvrdio kako u trenutku kada je bio u tvrtki Energy Plus "nikakav Ivis 94 nije postojao".

- U tom trenutku nije se razmatralo financiranje bilo kakvih projekata u brodogradilištima. Ja sam jučer iz medija saznao o čemu se točno radi i provjerio sam: ta je firma osnovana 2018. godine, čime se točno bavi u ovom trenutku ne znam i, prema informacijama koje imam, ima jednog zaposlenog, rekao je Horvat.

Naime, prema pisanju nekih medija tvrtka Ivis 94 Energija, koju je početkom ove godine preuzela tvrtka Energy Plus, u kojoj je prije radio ministar Horvat, blokirala je račun 3. maja, a kao sudužnik je blokiran i Uljanik. Mediji prenose i izjavu vlasnika tvrtke Energy Plus Zvonka Magića da ne postoji povezanost ministra Horvata s tvrtkom Ivis 94 Energija, jer je on otišao iz tvrtke Energy Plus 2015. godine, a ta je kompanija kupila tvrtku Ivis 94 Energija u siječnju 2018. godine.

>>>Analitičar Bošković: 3. maj treba hitno izvaditi iz Uljanik grupe

Na pitanje postoji li mogućnost sukoba interesa u slučaju da se njegova bivša tvrtka ipak naplati od novca koji će Vlada dati, ministar Horvat je ponovio kako se trenutno traži modalitet kako isplatiti plaće radnicima.

- Ne razmišljamo o pokrivanju bilo kakvih dugova koja su brodogradilišta napravila u proteklih godinu, dvije ili nešto više vremena. Moj prioritet je osigurati plaću radnicima, a što će se dalje događati s brodogradilištima i u Puli i u Rijeci to ćemo vidjeti, naglasio je.

Odgovarajući na novinarski upit traže li brodogradilišta 40 milijuna eura radi pokrivanja dugova, rekao je kako ima informaciju da Uljanik i 3. maj traže još 100 milijuna eura kako bi započeli restrukturiranje, uz ocjenu kako je u "ovom trenutku takve informacije uopće teško komunicirati".

- Vlada nije sudjelovala u donošenju bilo kakvih poslovnih odluka, niti je vodila poslovanje, odgovorio je Horvat upitan zna li se napokon tko je kriv za stanje u brodogradilištima.

Dodao je kako smatra da su na sadašnju situaciju u Uljanik Grupi najviše utjecale odluke Uprave.