Aktualno
StoryEditor

U siječnju proizvodni sektor eurozone nastavio s uzletom

01. Veljača 2018.

Uzlet proizvodnog sektora eurozone nastavljen je u siječnju neznatno slabijim tempom u odnosu na rekordni prosinac, poduprt snažnom domaćom i inozemnom potražnjom, pokazalo je u četvrtak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone kliznuo je u siječnju na 59,6 bodova, s rekordnih 60,6 bodova, zabilježenih u prosincu.

Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka potvrdila početnu procjenu njegove vrijednosti.

>>>Industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom, za neočekivanih 2,5 posto

- Uzlet proizvodnog sektora eurozone nastavljen je u siječnju punim zamahom, zaključuje glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson, podsjećajući na kontinuirano snažan rast proizvodnje i priljev novih narudžbi iz same eurozone ali i iz inozemstva.

Zapošljavanje je također osjetno pojačano budući da kompanije nastoje držati korak s potražnjom, dodaje on.

Među vodećim gospodarstvima eurozone Njemačka, Italija i Irska bilježile su blago usporavanje aktivnosti u industriji, iako se njihov tempo zadržao blizu rekordnih razina. U Francuskoj i Španjolskoj porasle su najsnažnije u 17 odnosno deset godina, primjećuju u Markitu.

Poslovo povjerenje dodatno je poboljšano u većini zemalja, uz izuzetak Njemačke i Austrije iako su i njihovi poslovni čelnici objavili naglašeno pozitivne prognoze, dodaju u londonskoj tvrtki.

>>>Industrijska proizvodnja: Irska na vrhu, drugo mjesto Danskoj, a treće Hrvatskoj

Upozoravaju ujedno na rast cijena u kontekstu snažne potražnje koja nadmašuje ponudu, te na paralelni snažan rast cijena nafte.

- Budući da se viši troškovi pojačano prebacuju na klijente, istraživanje šalje signal upozorenja da bi u budućnosti rast potrošačkih cijena mogao ubrzati, napominje Williamson.

25. travanj 2024 16:06