Aktualno
StoryEditor

U Sloveniji patentirana nova tehnologija za maslinovo ulje s 30 posto više antioksidansa

11. Listopad 2018.

Slovenski maslinar iz Izole uspio je patentirati nov način prešanja maslina bez njihova zagrijavanja što rezultira većom trajnošću ulja i većim sadržajem antioksidansa.

>>>Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dobili oznaku izvornosti na razini EU

Riječ je o novom sustavu prešanja i prerade maslina koji se razlikuje od klasičnog načina hladnog prešanja kod kojega se ulje zagrijava do 27 stupnjeva Celzijusa, kazao je na konferenciji za novinare izolski maslinar Beno Bajda, vlasnik ekološke uljare Torkla, kojemu je u razvoju sistema prešanja pomagao elektroničar Milenko Sekulič.

Kako je objasnio, osnovna ideja od koje je krenuo prije nekoliko godina bila je da se u preradi maslina molekule maslinova ulja iz samih stanica izdvajaju pomoću ultrazvuka i bez zagrijavanja.

Nakon što je nova tehnoloigija razvijena, primijenio ju je u svojoj uljari, a sada i patentirao pri slovenskom uredu za patente i inovacije pa će je moći koristiti i drugi.

Nakon pet godina rada, uspjeli smo na prešu za masline instalirati posebne elemente koji proizvode ultrazvuk. To omogućuje otvaranje opni stanica, a time i odvajanje molekula ulja od ostalog dijela mase pa je u našem ulju 30 posto antioksidansa više nego u ulju dobivenom klasičnim načinom hladnog prešanja, kazao je Bajda.

Prema njegovim riječima, to znači da više nije potrebna termička obrada maslina, postotak antioksidansa u ulju je bitno veći, a time i kvaliteta ulja. Usto, postupak prerade maslina u ulje skraćuje se za 15 minuta, a ulje je trajnije i dulje održava svoja svojstva, kazao je Bajda.

>>>Muzejsko-galerijski centar maslinovog ulja

Ovih dana on je uspio dobiti pravo patenta na novu tehnologiju od slovenskog ureda za patente, a u tijeku je i postupak testiranja i provjere nove tehnologije na međunarodnoj razini.

Bajda kaže da svoje inovativno i zdravije maslinovo ulje sada prodaje ljekarnama i specijaliziranim eko-trgovinama.

Trenutačno proizvodi oko dvije tone takvog ulja, čija je cijena samo malo viša od cijene klasičnog ulja dobivenog tehnologijom hladnog prešanja.

19. travanj 2024 06:56