Korona i biznis
27. ožujak 2019.

U što je sve 2018. godine uložila ENNA Grupa?

Za menadžment ENNA Grupe i njezinog vlasnika i predsjednika Uprave Pavla Vujnovca 2018. godina bila je vrlo dinamična i izazovna - ostvaren je prihod od 10,8 milijardi kuna, od čega 7,8 milijardi kuna na inozemnom tržištu te je obavljen niz investicija.

U kompaniji, koja posluje u sektorima energetike, transporta i logistike, najuspješniji je PPD čiji je prihod bio 8,1 milijardi kuna, od čega 5,6 milijardi kuna u inozemstvu.

Prošle je godine veliki iskorak napravljen u diversifikaciji poslovanja, ENNA Grupa je osnovala tvrtku PPD Global u Švicarskoj za pristup burzama plina, a sa 150 milijuna PPD je zajedno s INA-om dokapitalizirao Petrokemiju te su postali 54-postotni vlasnici.

Završena je i energana u Vukovaru, postrojenje za biomasu snage snage 0,5 MW, vrijedno 24 milijuna kuna, napravljen je reprezentativni PPD poslovni centar u vrijednosti od 24 milijuna kunu u kojem je sjedište svih tvrtki Grupe, a dovršena su dva ESCO projekta energetske učinkovitosti OB Varaždin i Policijska akademija Zagreb vrijedna 112 milijuna kuna, dok je u Pevec uloženo 77 milijuna kuna čime je povećan vlasnički udio na 37,5 posto, u kojem sad ENNA Grupa zajedno sa svojim partnerima posjeduje 75 posto + jednu dionicu.

Prvi puta, nakon tri godine ulaganja, s dobitkom je poslovala ENNA Transport te ostvarila dobit od milijun i pol kuna. Povećan je i udjel u vlasništvu Luke Ploče na 25 posto. Ove godine neće biti novih akvizicija, ali je u planu povećanje udjela u Luci Ploče kroz ponudu za preuzimanje.

Prema nekim informacijama poslovanje će tijekom 2019. biti usmjereno na konsolidaciju tvrtki unutar Grupe, a Petrokemiju očekuje restrukturiranje i promjena poslovnog modela.