Aktualno
StoryEditor

U utrci za slovenski parlament estradne zvijezde, pjevači, glumci, košarkaši

03. Svibanj 2018.

Više slovenskih sportskih i estradnih zvijezda kandidira se za ulazak u novi slovenski parlament na izborima početkom lipnja, a bivši glumac i komičar Marjan Šarec ima i stranku uz čiju bi se pomoć mogao vinuti i do mjesta premijera.

Glavni estradni adut na kandidacijskoj listi Stranke modernog centra (SMC) premijera Mire Cerara je pjevač, pijanist i skladatelj Slavko Ivančić, zanimljive i duge glazbene karijere. Ivančić je rođen u Crikvenici 1954. godine, ali je glazbenu karijeru doživio nakon preseljenja u Sloveniju gdje je najprije svirao u rock grupi Faraoni, a potom i na brojnim festivalima, a sada će se u izbornoj jedinici Kopar prvi put okušati i u politici.

Slično je i s veteranom slovenske glazbene estrade Ladom Leskovarom, koji će u Ljubljani na izborima 3. lipnja sakupljati glasove za Demokratsku stranku umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca.

>>>Cerarova ostavka neznatno ubrzava izbore – slovenski mediji

U istoj izbornoj jedinici u Ljubljani će se za zastupničko mjesto na listi Ljevice (L) boriti glumica Violeta Tomič (širem gledateljstvu poznata kao nekadašnja voditeljica kviza ‘Milijunaš‘) te glumac Saša Tabaković, na listi Cerarove stranke. Prednost oboje glumaca je da u politici imaju bogato iskustvo jer se bore za svoj drugi mandat u parlamentu.

Na kandidacijskoj listi Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše u borbi za zastupničko mjesto nastupa operna pjevačica Alenka Gotar, poznatija kao slovenska predstavnica na natjecanju za pjesmu Eurovizije prije devet godina. Protukandidat u istoj izbornoj jedinici, ali na listi Socijalnih demokrata (SD), bit će joj poznati glazbeni producent i muzičar Goran Šarac, koji nije ni u kakvim rodbinskim vezama s glumcem sličnog prezimena, gradonačelnikom Kamnika Marjanom Šarecom.

>>>Od Schwarzeneggera do Trumpa – što zvijezde tjera u politiku?

Među sportašima koje na kandidacijske liste stavljaju različite stranke ove su godine najpopularniji košarkaši, što je razumljivo s obzirom na lanjski uspjeh slovenske izabrane vrste koja je osvojila europsko prvenstvo.

Za svoj novi mandat bori se bivši košarkaš Peter Vilfan (igrao je i u dresu nekadašnje splitske Jugoplastike), ali s novom strankom. Nakon Pozitivne Slovenije (PS) na prošlim izborima, ovaj put je Vilfan kandidat Demokratske stranke umirovljenika.

Na kandidacijskoj listi iste stranke, koju predvodi aktualni ministar vanjskih poslova Karl Erejavec, je i nekadašnji košarkaš Saša Dončič, sada poznatiji kao otac zvijezde s eurobasketa, mladog Luke Dončiča.

>>>Teško je predvidjeti kome će Pahor povjeriti mandat za sastavljanje nove Vlade

Utjecaja sportske popularnosti na glasače svjestan je i Marjan Šarec, koji kao kandidata svoje Liste Marjana Šareca (LMŠ) u jednoj izbornoj jedinici postavio nekadašnjeg kapetana slovenske košarkaške reprezentacije i trenera Dušana Hauptmana. Sam Šarec je po osnovoj izobrazbi glumac s diplomom ljubljanskog fakulteta za kazalište i film, ali je u politici već niz godina i predviđaju mu blistavu političku karijeru.

Prema nekim predizbornim anketama, njegova stranka jedna je od favoritkinja na ovogodišnjim izborima, zajedno sa Socijalnim demokratima (SD) Dejana Židana i Slovenskom demokratskom strankom (SDS) Janeza Janše.

Ostvare li se te prognoze i na izborni dan, Šarec bi mogao postati jedan od ključnih igrača u postizbornim kombinacijama kada je posrijedi sastavljanje nove vladajuće koalicije. Neki smatraju da bi mogao dobiti i mandat za sastav nove vlade te tako pomrsiti račune velikim igračima, ali je i mnogo špekulacija o tome "tko stvarno stoji" iza njegova uspjeha u anketama i kritika da se radi o nepoznanici s kojom birači ne bi smjeli riskirati.

19. travanj 2024 16:18