Aktualno
StoryEditor

U Venezueli masovno mršavljenje zbog gladi, građani u prosjeku izgubili 11 kilograma

25. Veljača 2018.

Prema rezultatima novog istraživanja o kobnom utjecaju ekonomske krize i oskudici hrane, građani Venezuele u prosjeku su izgubili 11 kilograma tjelesne mase, a gotovo 90 posto njih živi u siromaštvu, javlja CNBC.

>>>Vidović: Socijalna pravda u RH je tek želja, svaka peta osoba je u riziku od siromaštva

Više od 60 posto anketiranih građana kazalo je da su tijekom protekla tri mjeseca živjeli u gladi jer nisu imali dovoljno novca za kupovinu hrane. Gotovo četvrtina populacije u danu pojede dva ili manje obroka. U prošlogodišnjoj studiji otkriveno je da su građani tijekom 2016. u prosjeku zbog gladi izgubili osam kilograma.

Aktualni predsjednik Nicolas Maduro, nakon što je 2013. na predsjedničkoj poziciji naslijedio Huga Chaveza, odveo je zemlju u duboku recesiju zbog loše ekonomske politike i pada cijena nafte.

>>>Lani je 117,5 milijuna osoba u EU bilo u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti

Trenutačna situacija je takva da si građani ne mogu priuštiti hranu zbog ograničenog uvoza i hiperinflacije, a svakodnevan prizor su ljudi koji čekaju u dugačkom redu kako bi kupili brašno. O tome koliko je stanje ozbiljno dovoljno govori činjenica da ne postoji gotovo nijedan građanin Venezuele koji nije siromašan, iako je ta država 1970-ih bila jedna od najbogatijih u Latinskoj Americi.

Razina cijena u Venezueli u proteklih 12 mjeseci porasla je za 4,068 posto. Prošle je godine u Venezueli 87 posto građana bilo siromašno, dok je 2014. taj postotak iznosio znatno manjih 48 posto.

>>> Madurov ‘Zečji plan’ naišao na prepreku: Izgladnjeli narod kuniće radije hrani nego jede

Vlast nije izdala nikakve podatke o siromaštvu još od 2015. godine kada je državna agencija za statistiku izvijestila da stopa siromaštva iznosi 33 posto.

Predsjednik Maduro za situaciju u državi krivi ekonomski rat kojeg vode opozicija i poslovni vođe, a u koji je upleten i Washington.

23. travanj 2024 10:32