Korona i biznis
11. lipanj 2018.

U zračnu luku nikako bez ekstra para čarapa u ručnoj prtljazi

Kada prolazite sigurnosnu provjeru na aerodromu obično morate skinuti i cipele. Vjerojatno niste svjesni koliko tih nekoliko metara hoda u čarapama ili bosih nogu može biti opasno po zdravlje.

Budući da su tuda prošetale brojne noge, vaša su stopala izložena svim gljivicama, virusima i bakterijama koje su one ostavile na prljavom podu.

>>>FOTO: Kako danas izgleda stari aerodromski terminal Pleso

Stručnjaci stoga preporučaju da sa sobom nadohvat ruke uvijek imate dodatni par čarapa kako bi se zaštitili, piše The PointsGuy.

Gljivična infekcija najuobičajeniji je nepoželjni gost koji se može pokupiti u zračnoj luci, posebno tinea pedis ili atletsko stopalo. Kako bi uhvatili ovu svrbljivu pošast dovoljan je samo kratak kontakt s kožom. Ne pomaže ni topla i vlažna klima uobičajena za takva mjesta, koja je vrlo pogodno stanište gljivica.

Problem možete riješiti kremama i sprejevima protiv gljivica, no dok infekcija traje pripremite se za izuzetno neugodan svrab, ljuštenje kože i peckanje, posebno u području između prstiju.

>>>Uz to što ne mirišu dobro, cipele bez čarapa ‘dušu su dale’ za razvoj gljivica

Osim gljivica, na aerodromima vrebaju i razni virusi, među kojima je i HPV koji ulazi u tijelo kroz ozlijede na koži i na tijelu, u ovom slučaju na nozi, stvara neugodne i bolne bradavice koje se skidaju smrzavanjem u tekućem dušiku.

Najveća opasnost zračnih luka ipak su bakterije, posebice MRSA, zlatni stafilokok koji je iznimno otporan na antibiotike i sve je češći. Zaraziti se možete kontaktom s prljavim podom, a infekcija se manifestira kao bolni čir. U ozbiljnijim slučajevima, zaraza ovom bakterijom može dovesti do sepse, infekcije krvotoka i upale pluća, sve potencijalno smrtonosno.

Kako možete izbjeći zaraze

Međutim, šanse da hodajući bez cipela pokupite neku zarazu vrlo su male, veće su šanse da se zarazite putem ruku, kažu stručnjaci, osim ako pod nije vlažan. No zaštiti se možete dobrom higijenom i mjerama opreza, poput navedenog rezervnog para čarapa.

>>>Izljevi nježnosti prema kućnim ljubimcima kriju zamku opasnih zoonoza

Posebno treba paziti ako znate da na stopalu imate otvorenu ranu, tada na nju stavite flaster ili povez.