Aktualno
StoryEditor

Uber izgubio spor protiv Francuske pred europskim sudom

10. Travanj 2018.

Francuska ima pravo pokrenuti kazneni postupak protiv menadžera tehnološke kompanije Uber zbog organizacije nezakonite taksi službe, presudio je u utorak Sud pravde Europske unije (ECJ).

"Zemlje članice mogu zabranjivati i kažnjavati prema kaznenom zakonu nezakonite aktivnosti transporta u kontekstu usluge UberPOP i nisu dužne obavijestiti Komisiju prije upućivanja u proceduru prijedloga odgovarajućeg zakona", istaknuo je u priopćenju europski sud.

>>> Uber se povlači iz jugoistočne Azije 

Konkretan spor odnosi se na angažman vozača bez taksi dozvole u sklopu usluge UberPOP u Francuskoj koja je u međuvremenu obustavljena.

U Uberu su tvrdili da je Francuska prije upućivanja u parlamentarnu proceduru trebala poslati prijedlog zakona Europskoj komisiji radi potvrde, što nije učinjeno. Stoga su kaznene prijave protiv dvojice menadžera u Francuskoj nevažeće, argumentirali su u kompaniji.

"Kao što je istaknuo naš izvršni direktor, Dara Khosrowshahi, reguliranje usluge poput Ubera sasvim je primjereno i stoga ćemo nastaviti dijalog s gradovima diljem Europe", rekao je glasnogovornik Ubera.

Prema zakonima EU-a, zemlje članice moraju obavijestiti Bruxelles o nacrtima zakona koji se odnose na digitalne usluge kako njima ne bi prouzročile narušavanje ravnopravne tržišne utakmice.

ECB je presudio da ta obveza ne vrijedi u konkretnom francuskom slučaju budući da Uber nudi uslugu prijevoza prema zakonima EU-a.

>>> Uber se vratio u Barcelonu, legalno

Kompanija je suočena s regulatornim i pravnim preprekama u zemljama širom svijeta zbog otpora tradicionalnih taksi službi i već se povukla s mađarskog i danskog tržišta, podsjeća Reuters.

London je prošle godine utvrdio da kompanija ne može pružati uslugu taksiranja u tom gradu, oduzevši joj dozvolu za taksiranje. Uber je uložio žalbu.

19. travanj 2024 23:52