Aktualno
StoryEditor

Uber prihvatio kolosalnu investiciju SoftBanka, najavio IPO do 2019.

05. Listopad 2017.

Iz Ubera su najavili kako će prihvatiti investiciju SoftBanka, japanskog tech investitora, dok bi 2019. trebali objaviti javnu ponudu dionica, prenosi CNBC.

Prema izvorima investicija SoftBanka trebala bi iznositi između 1 i 1.25 milijardi dolara, a iz SoftBanka se nadaju da će po diskontnoj cijeniti kupiti 14 do 17 posto udjela od postojećih dioničara.

Jedan od izvora također je otkrio da su novi članovi odbora, Ursula Burns i John Thain bili ti koji su pomogli dogovoriti transakciju.

>>>Novi CEO Ubera najavio IPO u roku od 3 godine

Odbor će se sa postojećih 11 članova povećati na njih 17, od kojih će dva člana biti iz redova SoftBanka, četiri će ih biti neovisno, uključujući i neovisnog predsjednika. Burnsa i Thaina kao članove odbora imenovao je bivši izvršni direktor, a unatoč tome što je Benchmark, investicijska tvrtka iz Silicijske doline, podnijela tužbu protiv Kalanicka u cilju da spriječe imenovanje, oni će ostati na svojim pozicijama.

Također, Investicijska grupa Dragoneer također će sudjelovati u investicijskom poslu između SoftBanka i Ubera.

Kalanick je izjavio kako je ulaganje dobar temelj za provedbu budućih planova koji uključuju inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO), a predsjednik Ubera Dara Khosrowshahi kazao je da bi se IPO trebala realizirati između 2019. i 2021. godine.

>>>Uber izgubio London

No, taj plan bi mogao umanjiti ovlasti Kalanicka i drugih ranih investitora jer prema sadašnjem stanju Kalanickove dionice B klase daju mu glasačko pravo od 10 glasova po dionici, a nakon IPO-a prava će se transformirati tako da će svaki dioničar imati pravo na jedan glas po dionici.

Rani investitori Shervin Pishevar i Steve Russel najavili su da planiraju podnijeti tužbu protiv Ubera i Odbora zbog smanjenja broja njihovih glasova.

SoftBank bi se mogao sukobiti s Uberom jer se tvrtka trenutno prilagođava novoizabranom izvršnom direktoru nakon niza skandala, koji uključuju regulatornu zabranu u Londonu.

Pojedini dioničari među kojima su Ron Burkle i Adam Leber traže da Benchmark proda svoje dionice te odstupi iz odbora.

>>>Khosrowshahia novi izvršni direktor Ubera

Masayoshi Son, izvršni direktor SoftBank-a, kazao je da želi ulagati ili u Uber ili u Lyft. Son je investitor kompanije Didi Chuxing, koja je suvlasnik kineske podružnice Ubera. Son je u nedavnom intervjuu otkrio da se iz kraha ‘dotcom‘ ulaganja izvukao zahvaljujući svom borbenom duhu, a da u kompanije poput Alibabe ulaže zbog karizme njihovih vođa.

25. travanj 2024 15:14