Aktualno
StoryEditor

Uber se širi na popularne španjolske turističke destinacije

10. Svibanj 2018.

Uber se nastavlja širiti u Španjolskoj pokretanjem usluga vožnje na zahtjev s profesionalnim vozačima u više gradova na Costa del Sol na samom pragu ljetne sezone.

Američka tvrtka najavljuje širenje poslovanja dva mjeseca nakon što su se vratili u Barcelonu s potpuno licenciranim uslugom. Prije tri godine bili su prisiljeni obustaviti poslovanje u tom gradu zbog prosvjeda vozača taksija.

>>>Uber se vratio u Barcelonu, legalno

Usluga UberX, u sklopu koje usluge prijevoza pružaju profesionalni vozači, bit će na Costa del Sol pokrenuta u lipnju a pokrivat će gradove Malagu, Torremolinos, Benalmadenu, Fuengirolu, Mijas i Marbellu.

Costa del Sol godišnje posjećuje oko 12 milijuna turista.

- Drago nam je što lansiranjem UberX-a uoči samog početka užurbane ljetne sezone osigurati uslugu prijevoza na zahtjev na Costa del Sol. Istinski želimo biti dugogodišnji lojalan partner gradova ove poznate turističke regije, naglasila je glasnogovornica Ubera.

>>>Uber: S 3000 novih radnih mjesta među rekorderima u Hrvatskoj, a najavljuje ih 10.000

Uber se nastoji distancirati od poslovne prakse koja je rezultirala nizom regulatornih bitaka, sukobima s taksistima i potrošačima te sudskim sporovima.

Sukob s barcelonskim taksistima zbog nelicencirane usluge UberPOP trajao je do kraja 2014. i našao se i pred vrhovnim sudom Europske unije, koji je Uberovu uslugu okarakterizirao kao uslugu prijevoza, presudivši da sukladno tome podliježe istoj regulativi kao i taksi operateri.

Glavni izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi izjavio je u siječnju da je usredotočen na "odgovorni rast", nastojeći se distancirati od poslovne kulture ‘spaljene zemlje‘ koju je Uber ranije prakticirao.

>>>Uber testira pretplatnički model za uslugu UberEats

Prije dvije godine Uber je u Madridu ponovno počeo pružati usluge prijevoza s licenciranim vozačima, nakon što je u prosincu 2014. sud odredio da zatvaranje njegova poslovanje u španjolskoj metropoli.

Osudivši povratak Ubera kao nepoštenu konkurenciju, taksisti su tijekom prošle godine u Madridu, Barceloni i drugim španjolskim gradovima organizirali niz 24-satnih prosvjeda.

19. travanj 2024 15:24