Aktualno
StoryEditor

Uberov plan o letećem prijevozu - genijalno ili ludo?

27. Studeni 2016.

Uber je prije nešto manje od mjesec dana objavio svoj super plan o letećim automobilima, koji je odmah naišao na neodobravanje od strane interneta.

Portal Popular Science napao je tvrtku zbog odabira vozila za vertikalno polijetanje i slijetanje (VTOL vozila) za koji je u prošlosti dokazant ograničen uspjeh, dok  je portal Maxim je ovu ideju jednostavno opisao kao ‘ludu‘.

Prije dvije godine New Yorker je napisao – ‘Da, to je automobil koji može letjeti. Oko zemlje. Za manje od minute. Nakon što to napravite desetak puta ostaje pitanje ‘Super, ali što još može?‘ Nažalost ne mnogo toga.‘

Tehnološka industrija ima tendenciju da nedovoljno detaljne ideje nikada neće izaći na vidjelo, ili da odmah lansiraju nešto bez upozorenja. Startup Magic Leap je još uvijek misterij, a Microsoftov Surface Studio je niodkud lansiran prošlog tjedna. Uberov plan trenutno je negdje između toga da ima dosta detalja ali ipak neće biti spreman za lansiranje još neko vrijeme.

Istina je da Uberov poslovni model prolazi kroz neke od gorućih problema. Uostalom nitko ne posjeduje samoupravljajuće automobile, a model djeluje kao posrednik između toga što će se morati promjeniti i tvrtke koja će morati učiniti taj prijelaz. Ako Uber želi učiniti taj prijelaz morat će kristalizirati svoje motive veoma rano, pogotovo ako to uključuje izgradnju mjesta za slijatenje posvuda. Ista stvar se događa sa ostalim tehnologijama koje narušavaju infrastrukturu. Primjerice kada je Elon Musk objavio planove za Hyperloop uslijedile su kritike da je plan nepotrebljiv. Musk je trebao prestaviti prijedlog sa svim troškovima projekta kako bi mogli početi sa realizacijom.

Možda je Uber prerano izletio sa svojim planom, ali ipak hrabrost i inovacije trebaju biti dočekane pljeskom a ne osuđivanjem, između ostalog svijet bi bio manje zanimljiv kada ljudi ne bi izbacivali velike ideje s vremena na vrijeme.

 

18. travanj 2024 07:38