Aktualno
StoryEditor

Ubrzano uvođenje superbrzog interneta

06. Kolovoz 2017.

Ulaganja u fiksnu optičku mrežu, kao i 4G+/LTE u mobilnoj mreži, koje omogućuju superbrzi pristup internetu, uvjet su bez kojeg nema daljnjeg rasta i razvoja telekoma (a ni cjelokupnoga gospodarstva) pa ne čude njihova ubrzana ulaganja u tom području.

HT je u nepokretnoj mreži do kraja prvog polugodišta 2017. omogućio optički pristup za ukupno 324 tisuće kućanstava, čime je, kažu, povećana pokrivenost optičkim pristupom za 10 posto u odnosu na kraj 2016.

− Pokrivenost novim generacijama pristupa dostupna je sada u 56 posto hrvatskih kućanstava. HT do 2020. planira optičku tehnologiju dovesti do gotovo milijun kućanstava, bilo da je riječ o optici do domova korisnika, zgrada ili kabineta (FTTH/B/DP/FTTC) – kažu u HT-u, dodajući da će na taj način krajnjim korisnicima omogućiti korištenje brzinama i do 1 Gbit/s i samostalno isporučiti više od dvije trećine ciljeva Digitalne agende za RH do 2020.

>>> WiFi4EU – EU uvodi besplatni javni internet na tisuće lokacija

Ni u glavnom, a nakon niza akvizicija i spajanja i jedinom konkurentu Vipnetu također ne spavaju.

Vipnet je doveo svoju fiksnu infrastrukturu nove generacije do više od 440 tisuća kućanstava. Izgradnjom 10 tisuća kilometara vlastite optičke infrastrukture ove je godine s vlastitom mrežom ušao u još 13 gradova diljem Hrvatske te je prisutan u ukupno 43 grada.

− Investicijama u razvoj vlastite suvremene optičke infrastrukture koja podržava brzinu do 500 Mbit/s želimo osigurati mogućnost pristupa superbrzom internetu svim kućanstvima u Hrvatskoj i pridonijeti uključenju Hrvatske u gigabitno društvo do 2025. godine – kažu u Vipnetu, kojem je na čelu Jirí Dvorjančanský, ističući da je jedna od jedinstvenih prilika korištenje EU-fondovima za gradnju pristupne mreže.

17. travanj 2024 21:15