Aktualno
StoryEditor

Učitelji i nastavnici imaju još samo pet dana za odabir novih udžbenika

10. Lipanj 2019.

S prvim danom lipnja dvadeset tisuća učitelja i nastavnika započelo je 15 dana dugi proces odabira novih udžbenika za primjenu kurikularne reforme u osnovnim i srednjim školama. Izboru je prethodila tržišna utakmica u kojoj se domaće izdavačke kuće bore za što veći komad tržišta udžbenika. To tržište ‘teško‘ je oko 200 milijuna kuna za osnovne škole i stotinjak milijuna kuna za srednje. U prvoj fazi biraju se udžbenici za prvi, peti i sedmi razred osnovne škole te za prvi razred gimnazije i opće obrazovne predmete u strukovnim školama u kojima od jeseni kreće primjena novih kurikuluma. U ‘izborima‘ sudjeluju i veliki i mali nakladnici, pri čemu su Školska knjiga, Alka Script, Profil Klett i Alfa pripremili udžbenike za sve propisane predmete, dok su se oni manji poput Meridijana, Naklade Ljevak i Elementa specijalizirali samo za određene predmete.

Na udžbenicima je radilo stotine znanstvenika, autora, fotografa, lektora i drugih stručnjaka, većinom vanjskih suradnika. Pri predstavljanju udžbenika javnosti ‘pomagale‘ su im i neke poznate face pa je, primjerice, Školska knjiga na svoju promociju dovela omiljenog televizijskog urednika Đelu Hadžiselimovića, dok je Profil Klett angažirao glazbenicu Mirelu Priselac Remi.

Glavna promjena u odnosu na ranije je da se potiče digitalna transformacija, odnosno da udžbenici imaju i digitalne sadržaje. U prethodnom ciklusu odobravanja udžbenika 2014. godine Školska knjiga bila je i jedini nakladnik koji je uz tiskane udžbenike ponudio i digitalne inačice. Oni danas nose zajednički naziv e-sfera i posebni su po digitalnim sadržajima poput igrica, animacija, video i audio zapisa, fotogalerija i simulacija.

– Sinergija tiskanog i digitalnog dijela udžbeničkog kompleta danas pruža sasvim nove mogućnosti prilagodbe, proširivanja i produbljivanja sadržaja te sasvim nove načine ponavljanja i uvježbavanja. Digitalna inačica udžbenika zapravo je individualizirani udžbenik koji svaki učenik može prilagoditi svojim potrebama – objasnila je na prošlotjednom predstavljanju Emica Calogjera Rogić, izvršna urednica Školske knjige.

Digitalnom inačicom može se pohvaliti i Alfa, ujedno i prvi nakladnik koji je objavio digitalne udžbenike na najvećoj i tehnički superiornoj obrazovnoj platformi, čije je softversko rješenje mozaBook najambicioznije digitalno rješenje u svijetu. Istu platformu, uz e-sferu, koristi i Školska knjiga.

Tu su i specijalizirani izdavači koji su u tržišnu utakmicu ušli s udžbenicima samo iz određenih predmeta pa je tako Naklada Ljevak ‘pokrila‘ hrvatski jezik, geografiju i strane jezike, Meridijani geografiju i povijest, dok se Element opredijelio za matematiku, informatiku, fiziku i stručne predmete u strukovnim školama.

– Već deset godina se aktivno bavimo digitalizacijom matematičkog sloga – problemom koji nije bilo moguće riješiti na prihvatljiv način do prije tri godine kad je tehnologija dovoljno uznapredovala da se matematika na internetu može koristiti bez poteškoća. Drago nam je da smo vodeći hrvatski izdavač u ovom polju te da su naša rješenja univerzalna i pristupačna svima – pojasnio je Ivo Elezović, direktor Elementa.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera

15. travanj 2024 09:21