Aktualno
StoryEditor

Udarac ekonomiji dijeljenja: New York godinu dana neće izdavati nove dozvole Uberu i Lyftu

09. Kolovoz 2018.

Gradsko vijeće New Yorka neće u idućih godinu dana izdavati nove dozvole za obavljanje taksi usluga po principu ekonomije dijeljenja, zadavši tako udarac kompanijama poput Ubera i Lyfta, koje su se oslonile na najveće američke metropole kao glavni izvor prihoda.

New York je prvi veliki američki grad koji je uveo takvo ograničenje i zaustavlja ekslozivni rast broja ride-sharing automobila, i to u sklopu paketa mjera koji uključuje i utvrđivanje minimalne plaće za vozače, kako piše The Verge.

Paket mjera, kojem se protive svi veći pružatelji usluga vožnje po principu dijeljenja ekonomije, usmjeren je na smanjenje prometnih gužvi i podizanje plaća vozačima u razdoblju ogromnog rasta uporabe vozila za najam.

>>>Uber se vratio u Barcelonu, legalno

Pad prihoda od taksi vožnji demoralizirao je mnoge vozače, a njujorško udruženje taksista objavilo je da u posljednjih par mjeseci zabilježilo šest samoubojstava među taksistima.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio izjavio je kako namjerava potpisati taj zakon, čime bi započelo razdoblje od godinu dana u kojem ne bi bila izdana nijedna nova licenca za iznajmljivanje vozila, s iznimkom vozila prilagođenih invalidskim kolicima.

„Ova akcija će zaustaviti priljev automobila koji pridonose zagušenju na ulicama i kočenju prometa", rekao je de Blasio.

>>>Uber odustaje od samovozećih kamiona, razvijat će samo aute

Broj vozila koja voze po New Yorku skočio je s oko 12.600 u 2015. godini, na oko 80.000 u 2018., podaci su New York City Taxi and Limousine Commission. Uz to, u gradu vozi i oko 14.000 taksija prepoznatljive žute boje.

Nastojanje da se ograniče servisi usluga prijevoza po principu dijeljenja ekonomije u New Yorku nije naišlo na odobravanje tvrtki koje se bave pružanjem usluga vožnje na poziv, uključujući Uber, Lyft i Via.

„Gradska 12-mjesečna stanka izdavanja licenci za nova vozila ugrozit će jednu od najpouzdanijih opcija prijevoza, dok se s druge strane ne radi ništa kako bi se poboljšala podzemna željeznica ili suzbile gužve”, priopćili su iz Ubera.

>>>Waymo i Lyft udružili snage protiv Ubera

„Ovo opsežno ograničavanje prijevoza vratit će Njujorčane u razdoblje kad su se borili za prijevoz, pogotovo u manjinskim zajednicama i u rubnim susjedstvima”, priopćili su iz Lyfta.

16. travanj 2024 16:23