Aktualno
StoryEditor

Udruga Baby Beef: Novi ZPP otjerat će ionako devastirani stočarski fond u grob

17. Rujan 2018.

Udruga Baby Beef smatra da bi nova Zajednička poljoprivredna politika EU-a (ZPP) za razdoblje 2021.-2027. godine mogla dokrajčiti hrvatsku stočarsku proizvodnju te poziva Vladu i Ministarstvo poljoprivrede da prema njoj zauzmu čvrstu zajedničku pregovaračku poziciju i usprotive se smanjenju poticaja.

"Ovakav novi ZPP otjerat će ionako devastirani stočarski fond u grob", istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Udruge Baby Beef Darko Celovec u priopćenju te udruge.

Napominje kako je Hrvatska ušla posljednja u EU i povukla najmanje novca.

"Druge zemlje su kroz nekoliko programskih razdoblja iskoristile potpore koje su im omogućile da budu konkurentne na tržištu. Sad kad mi počinjemo koristiti potpore žele ih smanjiti, taman kad smo se počeli malo oporavljati", poručio je Celovec.

U priopćenju Udruge navodi se kako višegodišnji EU-ov financijski okvir za novo razdoblje govori o smanjenju novca za financiranje mjera ZPP EU za pet posto.

Iako još nema službene potvrde, Hrvatska bi prema ovom prijedlogu mogla imati četiri posto manje novca za financiranje izravnih plaćanja, a za mjere ruralnog razvoja čak 15 posto manje.

>>> HGK i Ministarstvo poljoprivrede predložili ublažavanje radikalne promjene ZPP-a

Omotnica za izravna plaćanja sa sadašnjih 382,6 milijuna eura smanjila bi se na 367,7 milijuna, a sredstva za ruralni razvoj sa sadašnjih 332,16 milijuna eura na 281,3 milijuna.

Udruga, kako je rekao, podržava sve hrvatske institucije koje su proteklih dana poslale jasnu poruku da Europska komisija treba uvažiti činjenicu kako je Hrvatska razvrstana među ekonomski slabije razvijena područja i kako bi smanjenje omotnice za izravna plaćanja i ruralni razvoj izravno utjecalo na smanjenje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje.

No, Baby Beef izražava i određenu skepsu zbog očitih problema koji čekaju hrvatsku poljoprivredu.

"Sva dosadašnja iskustva pokazuju kako Hrvatska nema kvalificirane i kvalitetne pregovarače kad je EU s druge strane stola. Stoga apeliramo na Vladu, resorno ministarstvo i pregovarače da konačno prestanemo biti loši i neorganizirani, te da se založimo za zaštitu naših prava, inače sutra u Hrvatskoj poljoprivrede više neće biti", istaknuo je Celovec.

Smanjenje poticaja za Hrvatsku ne smije biti prihvatljivo

Za Hrvatsku ne smije biti prihvatljivo smanjenje poticaja, kao ni ograničenje subvencija od 100.000 eura po gospodarstvu, navode iz Udruge.

Država se, kako ističu, treba oštro zauzeti protiv tog ograničenja, jer je naša proizvodnja drugačije organizirana od ostalih zemalja. Za razliku od drugih zemalja, velik dio naše proizvodnje počiva na većim proizvođačima te bi takvo ograničenje katastrofalno pogodilo našu zemlju bacivši je unazad, učinilo bi je apsolutno nekonkurentnom, što bi ujedno dovelo i do još većeg pada poljoprivrede.

Iz Udruge Baby Beef ocjenjuju kako je trenutno stanje u stočarstvu posljedica nebrige zadnjih 20 godina te kako Hrvatska ima devastiran stočni fond, i količinski i genetski.

>>> Hrvatskoj iz poljoprivrednog proračuna EU 4,5 milijarde eura

To i nama čini velike probleme jer smo ostali bez teladi za tov, ističu iz Udruge napominjući kako uvoze telad iz zemalja EU-a kako bi zadržali domaću proizvodnju.

Ta proizvodnja danas iznosi oko 120.000 tovne junadi na godinu i unatoč svim problemima raste. Razlog tomu je izrazito bogato tržište Italije i zemalja Bliskog Istoka, navode iz Udruge.

"Kvaliteta naše  junadi prepoznata je već desetljećima na tržištu EU-a, a i šire. Godinama raste potražnja junećeg mesa, što pokazuje u kojem smjeru bi trebala ići buduća politika. Krajnje je vrijeme da dobijemo kvalitetnu poljoprivrednu strategiju u kojoj moraju sudjelovati državna tijela, znanstvenici te osobito proizvođači“, poručili su iz Udruge Baby Beef.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

18. travanj 2024 18:56