Aktualno
StoryEditor

Udruga franak: Dvije presude u korist tužitelja - iznos presuđen u francima

08. Lipanj 2018.

U posljednjih mjesec dana donesene su dvije pravomoćne presude Županijskih sudova u Osijeku i Zagrebu, zanimljive po tome što je presuđeni iznos u švicarskim francima, koji se ima isplatiti tužitelju u kunama po tečaju na dan isplate preplaćenog iznosa te da nema zastare potraživanja niti u jednom slučaju, javlja Udruga franak.

>>> Moguć novi ‘slučaj franak’, ali za pravne osobe

Županijski sud u Osijeku pravomoćno je presudio da Hypo/Addiko banka mora isplatiti tužitelju preplaćene kamate, i to ukupno 11.009,86 CHF u kunskoj protuvrijednosti na dan isplate plus pripadajuće zatezne kamate. Županijski sud u Zagrebu donio je pravomoćnu presudu u kojoj se radi o jednoj od prvih odbijajućih presuda zagrebačkog Općinskog suda, ali ju je Županijski sud u Zagrebu sada preinačio u korist tužitelja. Zanimljivost je u tome da je prvostupanjska sutkinja Vinka Maravić Nobilo utvrdila da je ništetna odredba o promjeni kamatne stope, ali je također presudila da ona ne može utvrditi visinu iznosa koji se mora vratiti tužitelju te je stoga odbila naložiti  banci da isplati preplaćenu kamatu tužitelju. Nakon niza pravomoćnih presuda kojima se utvrđuje obveza vraćanja preplaćenih kamata, Županijski sud u Zagrebu preinačio je stav sutkinje Nobilo te je utvrdio da banka mora isplatiti tužitelju 1.550 CHF preplaćenih kamata i pripadajuće zatezne kamate.

>>> Udruga Franak: Krediti u ‘švicarcima’ otvorili Pandorinu kutiju

Trenutačno se zna za 15-ak pravomoćnih presuda kojima se potvrđuje da banke moraju vratiti razliku između povećane i početne kamatne stope, jer je promjenjiva kamatna stopa bila ugovorena na nepošten način, pa stoga povećanja kamata jednostranim odlukama banaka ne vrijede. Sudska praksa je, dakle, utvrđena i potpuno jasna.

Većina tih pravomoćnih presuda je takva da županijski sudovi nisu prihvatili prigovor zastare koji punomoćnici banaka redovno ističu. No, pitanje zastare još uvijek nije riješeno na Vrhovnome sudu, a Vrhovni sud već je dao naznake da će odluka o zastarama potraživanja preplaćenih kamata biti donesena uskoro, pošto su na Sudu u tijeku izvanredne revizije po tome pitanju.

>>> Snaga i Udruga Franak podržavaju osnivanje etične banke

Zanimljivost ovih dviju presuda jest i u tome da je presuđen iznos u francima, koji se ima isplatiti tužitelju u kunama po tečaju na dan isplate preplaćenog iznosa.

19. travanj 2024 15:23