Aktualno
StoryEditor

Udruga Franak pripremila četiri amandmana na ovršni i zakon o stambenom kreditiranju

27. Lipanj 2017.

Udruga Franak objavila je u utorak svoje amandmane na Ovršni zakon, kojima među ostalim traži zabranu ovrhe tijekom sudskih sporova s bankama te u slučaju utvrđene nezakonite izmjene kamata, a pripremili su i prijedlog za izmjene u zakonu o stambenom kreditiranju.

Predstavljajući svoje amandmane na izmjene Ovršnog zakona, koje će saborski zastupnik i član Udruge Franak Goran Aleksić uputiti u saborsku proceduru, iz te udruge podsjećaju da je već ranije prihvaćen njihov prijedlog o zabrani ovrhe jedine nekretnine koja služi za stanovanje, ako ta nekretnina nije pod hipotekom. Taj je prijedlog ušao u konačni prijedlog izmjena Ovršnoga zakona, a sada će uputiti još četiri amandmana.

>>> Bošnjaković: Nema vremena za izradu novog Ovršnog zakona

Iz Udruge Franak tako predlažu dizanje minimalnog iznosa neplaćenog duga glavnice da bi se ovrha na nekretnini smjela izvršiti, sa sadašnjih 20 tisuća, na 50 tisuća kuna.

Predlažu i zabranu ovrhe nekretnine koja je pod hipotekom na temelju kredita u kojemu promjenjiva kamatna stopa nije ugovorena na pošten i zakonit način, osim ako dužnik ne prihvati ovrhu ovjerenom suglasnošću, kao i obaveznu sudsku zabranu ovrhe ako dužnik vodi sudski spor protiv vjerovnika, sve do pravomoćne presude u tome sporu ili do drugačijeg načina završetka spora, i to na zahtjev tužitelja dužnika.

Traže i omogućavanje brisanja zaloga ako dužnik izjavi da ne može plaćati dugove te nakon toga u roku od tri mjeseca uplati banci 80 posto duga na temelju prodaje nekretnine, za što bi vjerovnik ispostavio odgovarajuće pismo namjere koje bi vrijedilo tri mjeseca od dana ispostavljanja pisma.

Uz izmjene u Ovršnom zakonu, Udruga Franak izradila je i zahtjeve za izmjene Prijedloga zakona o stambenom potrošačkom kreditiranju.

>>> Predsjednica: Ovršni zakon je ‘duboko nepravedan i neodrživ’

Predlažu amandman kojim bi se valutna klauzula u kreditu ograničila na euro, a iznimno i drugu valutu u kojoj dužnik potrošač eventualno prima mirovinu ili plaću. Traže i da središnja banka transparentno objavljuje kazne koje vjerovnici dobiju na temelju prekršajnih ili kaznenih prijava, kao i da kod dogovora o kreditu prethodne obavijesti o kamatnim stopama i posljedicama ugovaranja kredita budu puno detaljnije nego sada.

Iz Udruge Franak predlažu i da se dužniku omogući izbor otplate kredita u ratama ili anuitetima, da se kamate obavezno izračunavaju po engleskoj komfornoj metodi (obračun na bazi stvarnog broja dana u godini) i da se konverzija iz strane valute u kunu ne smije obaviti po tečaju većem od 20 posto iznad početnoga tečaja ugovorene valute.

"Udruga Franak svoje prijedloge izradila je na temelju loše bankarske prakse koja je često i nezakonita, na temelju loše dosadašnje zakonske regulative te na temelju pozitivne prakse koja se primjenjuje u eurozoni, gdje je valutna klauzula u potrošačkim kreditima gotovo egzotična pojava. Vrijeme je da vlast nastupi suvereno i pravično te time onemogući dvojbe i pravne praznine uslijed prevelike slobode koja se dopušta kreditnim institucijama", navode iz Franka.

25. travanj 2024 15:52