05. veljača 2018.

Udruga OPG-ova Život zatražila ukidanje plavog dizela i svih trošarina na gorivo

Udruga OPG-ova Život zatražila je u ponedjeljak ukidanje plavog dizela te svih trošarina na gorivo za poljoprivredu i ribarstvo, ističući kako bi to podiglo konkurentnost i olakšalo razvoj poljoprivrede.

- Smatramo da je nakon 26 godina, a pogotovo nakon ulaska u EU, došlo vrijeme da se plavi dizel ukine i da mi kao svi poljoprivrednici u EU točimo eurodizel, ističu iz Udruge Život u primjedbama na pravilnik o primjeni zakona o trošarinama što se odnosi na plinsko ulje obojano plavom bojom (plavi dizel) za namjene u poljoprivredi, ribolovu, ribogojstvu, akvakulturi.

>>>U kvotama za potrošnju plavog dizela četiri nova sektora

Tvrde da plavi dizel nema istu kvalitetu kao eurodizel zbog boje koja se u njega stavlja i koja djelomično ostaje u sustavu motora. To se, kako navode, najbolje vidi na filtrima goriva.

Najvećim problemom smatraju to što se plavi dizel ne toči na svim crpkama pa se do njega nerijetko mora putovati i do 50 kilometara što nosi dodatne nepotrebne troškove i gubljenje vremena. Dodaju kako se plavi dizel mora i posebno skladištiti, kako se ne bi išlo svaki dan na crpku, što predstavlja sigurnosni problem.

>>>Ribarima u 2017. isplaćeno 206,6 milijuna kuna potpore

Udruga Život traži i da se, "zbog situacije u poljoprivredi" ukinu sve trošarine na gorivo za poljoprivredu i ribarstvo. Time bi se, kako se navodi, omogućila veća konkurentnost i lakši razvoj posrnule poljoprivrede.

‘Život‘ traži i da se gorivo za poljoprivredu može točiti u sve strojeve i vozila potrebna poljoprivrednom gospodarstvu.