16. prosinac 2017.

Udruživanje snaga na nizozemskom tržištu: Deutsche Telekom preuzima Tele2

Njemački Deutsche Telekom (DT) postigao je dogovor o kupnji nizozemskog poslovanja švedskog telekomunikacijskog operatera Tele2 koje planira povezati sa svojim lokalnim operaterom kako bi smanjio zaostatak za konkurentima KPN-om i Ziggom.

Tele2 će za taj dio poslovanja dobiti 190 milijuna eura u gotovini i 25-postotni udio u proširenom T-Mobile Nederland, priopćile su dvije kompanije u petak.

Iz DT-a su u prošlom mjesecu priopćili da su spremni spojiti T-Mobile Nederland s lokalnim ogrankom Tele2 a kao alternativnu opciju naveli su uvrštenje dionica nizozemskog mobilnog operatera u burzovnu kotaciju.

>>> DT u središtu Berlina komercijalno testira 5G

Analitičari ocjenjuju da bi spajanje nizozemskog poslovanja DT-a i Tele2 mogao biti dobar potez s obzirom da te dvije kompanije zauzimaju treće i četvtro mjesto na nizozemskom tržištu. Na prvom je mjestu KPN, nekadašnji državni telekomunikacijski operater, s tržišnim udjelom od 43 posto, dok Ziggo, zajednička kompanija Vodafonea i Liberty Globala, ima oko 30 posto.

T-Mobile Nederland izgradio je udio u nizozemskom tržištu strategijom ograničenja na mobilno poslovanje i agresivnom cjenovnom politikom. Njihov je tržišni udio 21 posto a onaj Tele dva samo pet posto.

Očekuje se da će prošireni T-Mobile Nederland biti kapitaliziran internim zajmom Deutsche Telekoma od oko 1,1 milijardu eura, priopćile su dvije tvrtke. Iz Tele2 su napomenuli i da očekuju da će u četvrtom tromjesečju u stavci prekinutog poslovanja knjižiti trošak od milijardu do miijardu i pol švedskih kruna (118 do 178 milijuna dolara) vezano za nizozemski ogranak.