Aktualno
StoryEditor

Uginula 65-godišnja Berta, možda najstarija vodenkonjica

11. Srpanj 2017.

Berta, vjerojatno najstarija ženka vodenkonja koja je živjela u zatočeništvu, uginula je u dobi od 65 godina pošto je jako premašila životni vijek svoje vrste, objavio je u ponedjeljak zoološki vrt u Manili.

Ženka teška 2,5 tona pronađena je mrtva u petak u svojoj nastambi. Pregledom je utvrđeno da je uginula nakon otkazivanja više organa.

"Berta je ovdje bila jedan od pionira. Njezin mužjak uginuo je 80-ih godina, a par nije uspio imati potomstvo", rekao je direktor zoološkog vrta James Dichaves.

>>>Peru: Otkriven devonski fosil morskog psa star 400 milijuna godina

Zoološki vrt u glavnome gradu Filipina više ne posjeduje dokumente o Bertinu porijeklu, no zna se da je onamo stigla 1959., kada je vrt bio otvoren, a njoj je tada bilo sedam godina. Hranila se travom, voćem i kruhom te je uvelike premašila životni vijek vodenkonja koji se kreće oko 40 godina u prirodi i 50 godina u zatočeništvu.

Uprava vrta misli da je Berta bila najstarija ženka vodenkonja u zatočeništvu. Godine 2012. u zoou grada Evansvillea u Sjedinjenim Državama uginula je tada 62-godišnja Donna. Međunarodna organizacija za očuvanje prirode uvrstila je vodenkonje na popis ugroženih vrsta, jer oni gube prirodno stanište i meta su krivolovaca. Nakon Bertine smrti najstarija životinja u manilskom zoološkom vrstu postao je Mali, 43-godišnji slon iz Azije.

26. travanj 2024 00:34