Aktualno
StoryEditor

Ugovor na neodređeno ‘Sveti gral‘ i za radnike bogatih EU zemalja

09. Veljača 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

Zapošljavanje na određeno gotovo je dogma u zemljama Europske unije, a New York Times u svojem elektroničkom izdanju ovoj temi daje središnje mjesto. Iskustva radnika u EU, od kojih velika većina visokoobrazovanih, svjedoče o nemogućoj misiji, koju u Hrvatskoj jako dobro znamo - od poslodavca ishoditi ugovor na neodređeno.

Finac Ville Markus Kieloniemi ima diplomu fakulteta financija i računovodstva i prvi je od intervjuiranih Europljana koji svjedoči koliko je danas u EU nemoguće doći do ugovora na neodređeno. S diplomom u financijama vjerovao je kako će lako pronaći stalno zaposlenje u struci, ali stvarnost ga je demantirala. Zadnje tri godine promijenio je čak osam privremenih poslova.

>>>Dobri među najlošijima: Hrvatska već pet mjeseci prednjači u padu nezaposlenosti u EU

- Teško je na taj način upravljati osobnim financijama, a kamoli srediti stambeno pitanje. Cijelo to vrijeme osjećate neopisiv pritisak - rekao je 23-godišnji Kieloniemi za NYT koji svoje sugovornike za ovaj članak naziva novom generacijom "privremenjaka".

Nitko ne želi zapošljavati na neodređeno

Iako se tržište Europske unije uspješno oporavlja od krize, više od polovine novostvorenih radnih mjesta, od 2010. do danas, su poslovi privremenog karaktera, a takvi su i ugovori o radu.

Ostavština je to gorkog okusa krize, pa sada poslodavci nerado zapošljavaju radnike za stalno, jer ih je u većini zemalja EU teže i otpustiti. A na tržištu u kojemu je rast spor, to je ključno za preživljavanje poslodavaca - posloprimaca nitko ništa ne pita.

Stoga, većina mladih radno sposobnih Europljana zatočenici su kruga u kojemu konstantno traže novi posao s boljim uvjetima. Stalno traženje posla, stalno je prisutno u njihovim životima.

Nema veze koje ste stručne spreme

Doktorica medicine, Talijanka Alessandra Sisco, pomislio bi čovjek sa svojom diplomom i specijalizacijom u liječenju raka, ne bi trebala imati problema sa ishođenjem ugovora na neodređeno. Međutim, njena priča je upravo suprotna. Usprkos visokom obrazovanju i specijalizaciji u onkologiji, Talijanka je, otkako je 2012. završila fakultet, dobivala poslove na tri do pet mjeseci, bez obzira je li radila u državnim ili privatnim klinikama.

>>>Dalić: Ove godine značajno povećavamo kvote za izdavanje radnih dozvola za osobe iz trećih zemalja

- Stalno sam prepravljala svoj životopis. Stalno sam tražila nešto bolje. U takvoj situaciji nema osobnog rasta i razvoja. Držali su me dolje, a zarada je bila mizerna - prepričava liječnica.

Prema istraživanjima Eurofounda, radnici na određeno zarađuju 19 posto manje od onih koji su primljeni na neodređeno.

Ljudi ne mogu planirati obitelj, nisu kreditno sposobni

Britanac Sam Mee ima 36 godina i za NYT kaže da je vjerovao kako će do sada već imati obitelj, skrasiti se, imati barem stalan broj telefona.. Inače, socijalni je radnik.

- Imao sam plan. Marljivo ću učiti, završit ću fakultet. Zaposlit ću se u struci. Zaprosit ću svoju djevojku. Kupit ću kuću i imat ću djecu, ali ništa od svega toga- rekao je.

On i djevojka preselili su se u Amsterdam u kojemu je 20 posto poslova koji se nude privremenog karaktera. Nije mogao pronaći posao u struci i, da, nije pronašao posao u struci. Radio je svašta. Zaposlen je na neodređeno u jednoj firmi u kojoj mu je posao, između ostalog, zivkati zrakoplovne kompanije i nuditi različite usluge.

>>>Pedeset nezaposlenih uspješno prekvalificirano u novo zanimanje drogerist

- Želio bih imati karijeru u struci više od svega, ali ja sam u poziciji koja je primjerenija nekome tko ima 25 godina. Zbog svega sam bio prisiljen odgoditi neke važne odluke o svojem životu. Osjećam se kao da sam zapeo, a nitko mi ne želi pružiti priliku - ističe.

Dakako, privremeni karakter njegovih zaposlenja utječe na njegovu kreditnu sposobnost. Ne može čak dobiti niti bankovnu karticu na kojoj može ući u zaduženje. Čak su ga odbile i telefonske kompanije, koje posebne pakete za svoje usluge nude onima sa stalnim zaposlenjem. Morao je mobitel nabaviti preko žene, koja ima stalan posao. Ponižavajuće, zar ne?

- Na kraju, sve sam poslao k vragu! Ne mogu odgađati svoj život zbog toga što je tržište rada takvo kakvo jest - rekao je Mee, koji se ipak oženio i planira potomstva.

18. travanj 2024 04:18