Aktualno
StoryEditor

Ukrajina se priprema za članstvo u NATO-u

11. Srpanj 2017.

Ukrajina i NATO počet će pregovore o smjernicama ulaska Ukrajine u Sjevernoatlantski savez, a Kijev je obećao reforme do 2020. radi ispunjenja kriterija, rekao je predsjednik Petro Porošenko u ponedjeljak.

Govoreći uz Porošenka tijekom posjeta ukrajinskome glavnom gradu, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je NATO Ukrajini osigurao novu opremu kako bi se otkrili počinitelji kibernetičkog napada koji je pogodio Ukrajinu u lipnju te se globalno proširio.

"Ukrajina je jasno definirala svoju političku budućnost i budućnost u sferi sigurnosti", rekao je novinarima Porošenko.

>>>Trump obećao 639 milijuna dolara za gladne u Africi

"Danas smo jasno naveli da ćemo početi pregovore o akcijskom planu za članstvo i naši prijedlozi za takve razgovore prihvaćeni su sa zadovoljstvom".

Kremlj je u ponedjeljak priopćio da ukrajinsko potencijalno članstvo u NATO-u neće ojačati stabilnost i sigurnost u Europi. U sukobima s Rusijom i borbi s pobunom na istoku zemlje koju podržava Kremlj, Ukrajina je u lipnju donijela zakon da je članstvo u NATO-u prioritet u vanjskopolitičkim ciljevima.

Čelnici NATO-a složili su se na summitu 2008. da će Ukrajina jednog dana postati članicom Saveza, a zemlja već sudjeluje sa svojim vojnicima u misijama NATO-a, uključujući Afganistan. Službeni plan ukrajinskoga članstva u NATO-u mogao bi obuhvaćati ispunjavanje ciljeva  u političkim, ekonomskim i obrambenim reformama, o kojima bi se Savezu podnosila godišnja izvješća.

25. travanj 2024 19:03