Aktualno
StoryEditor

FOTO: Ukrajina želi suradnju s Hrvatskom u brojnim sektorima poput turizma i energetike

13. Lipanj 2017.

Treći Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum održan je danas u prostorijama Hrvatske gospodarske komore u Zagrebu, a ovom skupu između ostalih prisustvovali su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković , predsjednik Vlade Ukrajine Volodymyr Groysman, predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Gennadiy Chyzhykov, te domaćin foruma Predsjednik HGK Luka Burilović.

Groysman je izjavio kako želi od hrvatskih tvrtki da svojim iskustvom pomognu u razvoju ukrajinskog turizma. Isto tako podržava i takozvanu ’Inicijativu 3 mora’ (Jadran-Baltik-Crno more), kao i inicijativu gradnje plinovoda koji bi spojio Hrvatsku i Ukrajinu. Predsjednik Vlade Ukrajine zahvalio se i Hrvatskoj na ‘pomoći za vrijeme ruske agresije‘.

>>> Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

- Podaci o rastu robne razmjene u prošloj godini dovoljno govore o tome što za hrvatsku poslovnu zajednicu znači tržište od 45 milijuna ljudi. No, isto tako hrvatsko tržište zanimljivo je i ukrajinskim tvrtkama. BDP raste, javni dug pada, proračunski manjak je rekordno nizak, raste zaposlenost, pada nezaposlenost… Takva je klima povoljna za ulaganja kao što je jednako dobra i za naše poslovne subjekte. Prehrambena i tekstilna industrija te energetika i brodogradnja sektori su koji pogotovo mogu iskoristi šansu na ukrajinskom tržištu - kazao je hrvatski premijer.

U ovoj aktualnoj situaciji u kojoj se Ukrajina nalazi, s privremeno okupiranim područjim Donecka i Luhanska i ilegalnom aneksijom Krima, želimo pomoći Ukrajini da mirno integrira svoj teritorij u ustavnopravni poredak - dodao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Na Hrvatsko-ukrajinskom gospodarskom forumu susreli su se predstavnici 42 tvrtke iz Hrvatske (među kojima su Ina, Ericsson Nikola Tesla, Institut IGH, Končar, Badel, Galeb, Podravka, Crosco, Paška sirana), kao i predstavnici 22 tvrtke iz Ukrajine. Razgovore su nastavili iza zatvorenih vrata. U 2016. godini ukupna robna razmjena između Hrvatske i Ukrajine iznosila je 76 milijuna američkih dolara, što označava rast od 66 posto u odnosu na godinu dana ranije.

19. travanj 2024 16:53