Aktualno
StoryEditor

Ukrajinski tajkun tužio AlixPartners zbog nacionalizacije PrivatBanke

25. Studeni 2017.

Ukrajinski poduzetnik Ihor Kolomoisky tuži globalnu konzultantsku tvrtku AlixPartners koja je zajedno s Ukrajinskom središnjom bankom radila na nacionalizaciji PrivatBanka, doznaje Reuters.

Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak u travnju je izvijestio da je kao savjetnika za restrukturiranje koncerna odabrana tvrtka AlixPartners koju ‘bjegunac‘ Ivica Todorić često kudi na svom blogu.

Kolomoisky i drugi glavni dioničar banke Gennadij Bogoljubov u tužbi tvrde da je središnja banka zajedno s konzultantima ‘krivo predstavila‘ financijsko stanje PrivatBanka koji je nacionaliziran krajem prošle godine nakon što je utvrđeno da poseže za ‘riskantnom praksom kreditiranja‘ s manjkom kapitala od oko 5.5 milijardi dolara.

>>>‘Najbolje po kvaliteti, referencama i cijeni’: Ramljak za konzultante odabrao AlixPartners

- Ja sam jako razočaran što su moji savjetnici iz AlixPartners‘, kojima sam nekoć vjerovao, odlučili raditi protiv mojih interesa na ovaj način i stoga sam dužan poduzeti zakonske mjere da bih zaštitio svoju poziciju - poručio je Kolomoisky kroz svog predstavnika.

>>>AlixPartners: Tko su krojači Agrokorove sudbine

Kolomoisky, jedan od najbogatijih Ukrajinaca, kaže da su AlixPartners došli u posjed povjerljivih informacija dok su radili za njegov bivši pravni tim na nevezanom slučaju i prije nego što su započeli suradnju s Ukrajinskom središnjom bankom. On navodi da tvrtka zajedno sa središnjom bankom pokušava ‘tražiti tražbine‘ od trećih stranaka, uključujući njega osobno.

>>>Todorić imenovao domaće i inozemne igrače koji ‘crpe novac iz Agrokora’

Tužba, koja je uložena na Visokom sudu u Londonu 20. studenog, jedna je u nizu koje su pokrenute nakon što je PrivatBank preuzela država.

U paralelnom dopisu, odvjetnički tim Kolomoiskyog piše da su AlixPartners i Ukrajinska središnja banka bili ‘očito nenaklonjeni‘ njihovom klijentu i njegovim dioničarskim interesima u PrivatBanku.

>>>Miodrag Šajatović: Slučaj Agrokor postaje nerazmrsivo klupko politike, prava i biznisa

- To je rezultiralo pokretanjem postupka na Visokom sudu u Londonu gdje ćemo tražiti da se zaštite povjerljive informacije koje je pribavio AlixPartners - navodi se u dopisu.

Kolomisky u parnici traži sudsku zabranu zajedničkog rada AlixPartnersa i središnje banke na slučaju PrivatBanka i odredbu koja će potraživanja prema trećim strankama učiniti nevažećima.

>>>Agrokor: Priznato 41,23 milijarde, a osporeno 16,54 milijarde kuna tražbina

Drugi dionik parnice, Bogoljubov, rekao je pak ovog mjeseca da će tražiti kompenzaciju za ‘nezakonitu eksproprijaciju‘ i optužio vlasti da provode prljavu kampanju.

>>>Plenković: Hrvatska je izložena hibridnom medijskom djelovanju

- Nakon nacionalizacije, Ukrajina nastavlja gađati bivše dioničare banke lažnim optužbama i ruje po poslovima banke sa stranim savjetnicima u nastojanju da pronađe ex post facto opravdanje za eksproprijaciju banke bez kompenzacije - napisao je u objavi za medije Bogoljubov.

>>>Todorić: Vlada je nacionalno bogatstvo koje sam izgradio dala u ruke stranim interesima

18. travanj 2024 20:36