Aktualno
StoryEditor

Ulagači na Wall Streetu oprezni nakon Harveya

29. Kolovoz 2017.

Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno dok se procjenjuju štete koje je u Teksasu nanio uragan Harvey, pri čemu su cijene dionica u financijskom i energetskom sektoru pale, a u tehnološkom porasle.

Dow Jones oslabio je 0,02 posto, na 21.808 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,05 posto, na 2.444 boda, a Nasdaq indeks 0,28 posto, na 6.283 boda.

Na tržištu je jučer vladao oprez dok se procjenjuju štete od Harveya, najsnažnijeg uragana koji je u posljednjih 50 godina pogodio južni Teksas i koji je donio obilne kiše i velike poplave.

>>>Azijski ulagači oprezni, euro najjači od 2015.

Harvey je u SAD-u dozvao u sjećanje traumu iz 2005. kada je uragan Katrina izazvao humanitarnu katastrofu s više od 1.800 mrtvih i razorio cijele četvrti New Orelansa.

U tromjesečju u kojemu je harala Katrina rast američkog bruto domaćeg proizvoda znatno je usporio, no kasnije je ubrzao zbog obnove porušenih područja.

I sada su gospodarske štete velike, no analitičari kažu kako će obnova tog područja ublažiti negativne ekonomske posljedice.

>>>Cijene nafte prošloga tjedna pale, uragan Harvey ublažio pad

Najviše su jučer pale, prosječno 0,5 posto, cijene dionica u financijskom sektoru, pri čemu su pod pritiskom bile dionice osiguravajućih društava dok ulagači pokušavaju procijeniti utjecaj Harveya na taj sektor.

- Prvotna je reakcija tržišta bila oštra jer su ulagači pratili ljudske drame i uništenje infrastrukture, no kasnije se tržište smirilo. Ovo je velika humanitarna katastrofa, a najgore možda još nije prošlo. No, što se tiče utjecaja na tržište, ne znam kolike će biti negativne posljedice, s obzirom da se očekuju golemi poticaji za ovu regiju, kaže Jim Paulsen, strateg u tvrtki Leuthold Group.

Osim u financijskom sektoru, pod pritiskom su se jučer našle i dionice naftnih divova Chevrona i Exxona, koje su pojeftinile oko 0,3 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

>>>Tečaj eura dosegnuo najvišu razinu od siječnja 2015.

Na američkom je tržištu, naime, cijena barela potonula 2,5 posto, na 46,70 dolara, jer se ulagači plaše da će obustava rada u nizu rafinerija u Teksasu i Meksičkom zaljevu dovesti do rasta zaliha sirove nafte. S druge strane, cijene benzina snažno su porasle.

Porasle su i cijene dionica kompanija koje bi mogle imati koristi od obnove. Tako je, primjerice, dionica Home Depota poskupila 1,2 posto.

Porasle su i cijene dionica u zdravstvenom te tehnološkom sektoru.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječni obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,13 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosio oko 6 milijardi.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,37 posto, na 12.123 boda, a pariški CAC 0,48 posto, na 5.079 bodova. Na burzi u Londonu jučer se zbog praznika nije radilo.

23. travanj 2024 18:22