Aktualno
StoryEditor

Ulaganja, zdravstveni turizam i suradnja glavne teme konferencije Kina + 16

19. Rujan 2018.

Ulaganja, zdravstveni turizam i kvalitetnija poslovna suradnja najvažnije su teme četvrte međunarodne ministarske konferencije „Kina + 16“ za područje turizma, koja je započela u srijedu u Dubrovniku i okupila više od 100 sudionika.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je ogromni potencijal kineskog tržišta, po izdacima najvećeg na svijetu te drugog po putovanjima u inozemstvo.

„Petinu svjetskog turizma predstavljaju kineski turisti, a 12,4 milijuna kineskih turista je lani posjetilo Europu. Zato zemljama središnje i istočne Europe Kina nudi ogroman potencijal rasta. Zato je ta suradnja sastavni dio suradnje Kine i EU. Time šaljemo pozitivan signal svijetu za podršku slobodnoj trgovini“, rekao je Cappelli.

Najavio je kako će se u 2019. godini u Hrvatskoj održati i sastanak predsjednika vlada „Kina + 16“.

>>> Najjeftinije letove ovih dana najčešće nude – kineski avioprijevoznici

Podsjetio je kako je ukupna razmjena te inicijative u 2017. godini iznosila 58 milijardi eura, a Kina planira još niz infrastrukturnih projekata vrijednih milijarde eura u ključnim sektorima prometa i energetike.

„Kina je kao svjetska sila posljednjih godina iskazala snažan interes za ulaganje u ovaj dio Europe, a ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta ‘Jedan pojas, jedan put‘“, rekao je Cappelli te napomenuo kako će Hrvatska turistička zajednica do kraja godine u Šangaju otvoriti svoj ured.

Kineski ministar turizma i kulture Luo Shugang naglasio je kako je Kina zabilježila veliki porast turističkog gospodarstva, što doprinosi nacionalnom gospodarstvu.

„Čak 1,3 milijuna turista je posjetilo Kinu, koja je jedna od najbrže rastućih turističkih destinacija. Želimo proaktivno potpomoći komunikaciju i suradnju u kulturnom turizmu, što je na dobrobit i naroda Kine i šesnaest zemalja“, kazao je Shugang.

Ministar vanjske trgovine i vanjskih poslova Mađarske Péter Szijjárto podsjetio je kako kineski turisti puno troše, a budući da turizam zauzima značajan udio u BDP-u država regije bitno je podići privlačnost regije Kinezima.

>>> Hrvatska je domaćin idućeg summita inicijative 16+1

„Iz kineske smo perspektive mi maleni, pa moramo ujediniti napore. Zato s ciljem veće prepoznatljivosti trebamo raditi na pitanju viza, direktnih letova i zajedničkih aranžmana“, izjavio je Szijjarto te odbacio razmišljanja kako ovakvi sastanci i suradnja nisu u najboljem europskom interesu.

„Najbolji je europski interes odličan odnos Europe i Kine, a mi iz središnje Europe možemo doprinijeti tako da uspostavimo suradnju naše regije s Kinom. Imamo bogatu baštinu i prirodne ljepote, ali smo prije svega zemlje zdravog razuma, pa imamo prednost u odnosu na veće i jače. Ne odričemo se baštine, kulture i religije, a održavamo ovaj dio Europe sigurnim“, istaknuo je Szijjarto.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović ocijenio je konferenciju kao sjajnu priliku da države Srednje i Istočne Europe predstave zajednički paket ponude za veliko kinesko tržište.

„Kinezi imaju spoznaju o Europi, ali kao cjelini. Naše male razlike oni ne vide. Imamo ogroman potencijal za rast turizma. Zato je ovo prilika za poboljšanje međusobne suradnje te suradnje s Kinom“, rekao je Radulović.

>>> Cappelli: Prihod od turizma ove godine približno 12 milijardi eura

Konferencija „Kina + 16“ prva je takva konferencija koja se održava u Hrvatskoj, a upravo je kineska strana inicirala da mjesto susreta bude u Dubrovniku.

Okupila je predstavnike država srednje i istočne Europe na području turizma, članica inicijative „Kina +16“; Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Estonije, Hrvatske, Latvije, Litve, Mađarske, Makedonije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije.

Na konferenciji se raspravlja o budućoj suradnji te kroz niz radionica iz područja zdravstvenog turizma, investicija i B2B suradnje, uspostavljaju snažniji modalitet suradnje.

Tijekom konferencije, koja završava u četvrtak, bit će potpisana zajednička izjava o suradnji zemalja inicijative, kao i sporazum o međusobnoj suradnji između Hrvatske i Kine.


Pratite Lider na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

05. svibanj 2024 09:36