Aktualno
StoryEditor

Ulaganjem u infrastrukturu i širenje pokrivenosti Vipnet pripravan za turističku sezonu

03. Lipanj 2017.

Vipnet je dodatnim ulaganjima u svoju infrastrukturu i širenje pokrivenosti i na najudaljenije dijelove Hrvatske spreman za turističku sezonu u kojoj domaći operatori redovito bilježe značajan skok prometa, poručili su iz Vipneta.

Tijekom sezone u priobalju se troši 4,5 puta više podatkovnog prometa, nego izvan turističke sezone (prenese se oko 6,6 milijuna gigabajta podataka), a dobar dio potrebnih ulaganja za servisiranje ovakvih povišenih potreba gostiju bio je dosad financiran iz prihoda od roaminga koji će tijekom ovog mjeseca biti ukinut na području Europske unije. Usprkos tome, Vipnet nastavlja s ulaganjima u smjeru implementacije najnovijih tehnologija i što bolje pokrivenosti Hrvatske.

>>> Vipnet završio proces preuzimanja Metroneta, nastavljaju djelovati kao odvojene kompanije

Tako je Vipnet jedini telekom operator u Hrvatskoj koji nudi mobilni internet četvrte generacije na frekvenciji od 800 MHz što znači ‘najkvalitetnije pokrivanje unutarnjih prostora u gradovima kao i pokrivanje udaljenih lokacija u ruralnim krajevima‘, poručuju iz Vipneta.

Jednako tako, ‘posebna parametrizacija i kvalitetno korištenje dostupnog radiofrekvencijskog spektra posebno dolazi do izražaja u priobalju gdje je omogućen doseg pokrivanja i 100 kilometara od  bazne stanice‘, što je iznimno bitan faktor kad je riječ o pokrivanju udaljenih i slabije naseljenih dijelova Hrvatske. Dok trećina stanovništva Hrvatske koja živi u gradovima može računati na fiksnu širokopojasnu infrastrukturu, za preostale dvije trećine koje žive u ruralnim krajevima moraju se naći alternativna tehnološka rješenja za postizanje visokih brzina interneta, poput Vipnetove Homebox Turbo tarife koja za 150 kuna mjesečno omogućuje neograničen internet brzine do 112 Mbita/s, a dostupna je svugdje u Hrvatskoj.

>>> Cappelli: Potreban je samo osmijeh da kvalitetno odradimo turističku sezonu

- Korisničko iskustvo ključan je parametar zadovoljstva telekom uslugama, a temelj za vrhunsko korisničko iskustvo leži u infrastrukturi nove generacije. Osim što je predvodnik po dostupnosti fiksne optičke infrastrukture koja je na dispoziciji više od 440 tisuća kućanstava, Vipnet u mobilnoj mreži nudi najveće dostupne brzine na 4G+/LTE mreži. Uz najveću brzinu, vrhunsko korisničko iskustvo na svim lokacijama postižemo i kroz LTE 800 pokrivenost koja je preduvjet za kvalitetno pokrivanje u interijerima, ali i na udaljenim lokacijama poput priobalja i otoka. Takvim pametnim korištenjem dostupnog spektra, osiguravamo visoku kvalitetu usluge u turističkoj sezoni koju karakteriziraju vršna opterećenja u mreži te rekordne brojke prijenosa podataka‘, istaknuo je glavni direktor Vipneta za tehniku Tomislav Makar.

25. travanj 2024 08:43