Aktualno
StoryEditor

Uljanik: Naši problemi su izostanak sustavnog modela financiranja i nedostatak stručnih radnika

02. Kolovoz 2018.

Izostanak postojanja sustavnog modela financiranja, kroničan nedostatak stručnih radnika i ukupnog okvira praćenja brodogradnje kao složene industrije doveli su do kašnjenja u financiranju, projektiranju, planiranju i posljedično u gradnji brodova kako u Rijeci tako i u Puli - objavili su iz Uljanika o uzrocima problema u njihovom brodogradilištu kao i u 3. maju.

>>>Uljanik u prvom polugodištu ostvario gubitak od 365 milijuna kuna

I Uljanik i 3. maj sposobni su, navodi se u priopćenju, "izgraditi složene brodove za svjetsko tržište, no bez sustavne i EU pravilima dozvoljene podrške, jamstvenog fonda za financiranje ili drugog sličnog modela kakvog poznaju sve europske zemlje koje imaju ozbiljnu brodogradnju, u početnim se fazama pripreme i projektiranja gubi dragocjeno vrijeme koje kasnije uzrokuje kašnjenje i penale", prenosi Novi list.

>>>Uprava Uljanika predstavila tri temelja restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta

Ključ rješenja kašnjenja proizvodnog programa, što svakodnevno uzrokuje gubitke, jest Program restrukturiranja ULJANIK Brodogradilišta, čime se otvaraju pretpostavke za ubrzanje proizvodnje u cijeloj Grupi i nastavak ugovaranja i gradnje složenih brodova za svjetsko tržište, poručuju iz Uljanika i zaključuju da se "u narednim danima cjelokupni sustav, društvo i nadležna tijela moraju jasno opredijeliti želimo li očuvati brodogradnju kao stratešku industriju našeg gospodarstava".

18. travanj 2024 10:56